Kada vakcina počinje djelovati, smiju li je primiti trudnice i dojilje…?

lutvo sporisevic

Pedijatar prof. dr. Lutvo Sporišević smatra da su registrirane vakcine protiv COVID-19 efikasne i sigurne, a prilikom proizvodnje korištena je od ranije godinama poznata tehnologija u proizvodnji lijekova i vakcina (npr. sadašnje vakcine protiv gripe proizvode se za oko šest mjeseci).

“Kao i za ostale vakcine i lijekove, COVID-19 vakcina morala je proći rigorozna istraživanja u laboratoriji, na životinjama i ljudima, da bi se utvrdila djelotvornost i efikasnost. Bez tog uslova Europska agencija za lijekove, Američka agencija za hranu i lijekove i nacionalne regulatorne agencije za lijekove i medicinska sredsva ne bi odobrile COVID-19 vakcinu na tržište”,  naglasio je u razgovoru za Fenu.

Upitan da li se COVID-19 vakcinacijom odmah postiže zaštita od te bolesti, prof. dr. Sporičević kaže da je, kao i kod drugih vakcina, efikasnost mRNA COVID-19 vakcine oko 95 posto.

“Osim same vakcine i određene specifičnosti pojedinca bitne su u odbrani ljudskog organizma od uzročnika zarazne bolesti. Zaštita protiv bolesti COVID-19 počinje nakon prve doze, ali značajno stvaranje antitijela i aktivacija specifičnih T-stanica uobičajeno jednu do dvije sedmice do nekoliko sedmica nakon primljene druge doze COVID-19 vakcine omogućava potpuniju zaštitu protiv bolesti COVID-19 – kazao je.

Ističe da pojedinac može biti inficiran novim virusom korona prije nego primi COVID-19 vakcinu i nekoliko dana ili sedmica nakon druge doze vakcine, dok se još nije aktivirao u potpunosti imunološki sistem.

Nakon vakcinacije potrebno je, kaže, prakticirati uobičajene antiepidemijske mjere (nošenje zaštitne maske, često i temeljito pranje ruku, održavanje fizičke distance, poštivanje respiratorne higijene, izbjegavanje masovnih okupljanja…).

Pedijatar Sporičević ističe da, prema aktuelnim smjernicama, COVID-19 vakcina nije odobrena za djecu mlađu od 16 godina. Istraživanja će utvrditi efikasnost i sigurnosni profil COVID-19 vakcine tj. eventualnu primjenu COVID-19 vakcine u dječijoj dobi. Nisu, kaže, dovoljno poznata ni saznanja o sigurnosnom profilu COVID-19 vakcine u trudnica kao i dojilja. Smatra se da primjena vakcine protiv bolesti COVID-19 nije rizična u dojenčadi, koja se hrane majčinim mlijekom.

Kako ističe, prema aktuelnim smjernicama, nema medicinski opravdanih kontraindikacija da mRNK COVID-19 vakcinu prime osobe koje u anamnezi imaju alergije na penicilin, polen, prašinu, hranu i lijekove.

COVID-19 vakcinu mogu primiti i osobe s hroničnim oboljenjima uvažavajući medicinski opravdane kontraindikacije, aktuelne smjernice kao i da su osobe s hroničnim oboljenjima (ekstremna pretilost, dijabetes melitus, kardiovaskularne bolesti, bolesti jetre, bubrežne bolesti …) rizična kategorija za oboljevanje od teških formi bolesti COVID-19 sa potencijalnim smrtonosnim ishodom te spadaju u prioritetnu skupinu pacijenata za COVID-19 vakcinaciju.

– Nadležni liječnik će uvidom u medicinsku dokumentaciju i pregled pacijenta na najbolji mogući način evaluirati benefite i moguće rizike COVID-19 vakcinacije u tih pacijenata – naglasio je.

Po riječima prof. dr. Sporičevića, nakon vakcinacije protiv bolesti COVID-19 mogu se (kao i kod ostalih vakcina) javiti blage ili umjerene, uobičajene reakcije povezane sa imunološkim odgovorom na datu vakcinu.

“Obično se tokom prva tri dana COVID-19 vakcinacije mogu javiti lokalne ili opće reakcije koje traju dan ili dva i uglavnom spontano nestanu. Moguće su i lokalne reakcije (poput boli, otoka i crvenila na mjestu primljene COVID-19 vakcine) te opće reakcije (povišena tjelesna temperatura, umor, tresavica, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima), a obično se javljaju nakon druge doze mRNA COVID-19 vakcine. Ako se nuspojave jave nakon tri dana od primljene vakcine ili traju više od dva dana, potrebno je evaluirati kliničko stanje pacijenta”, istaknuo je.

Podsjeća da nije u potpunosti poznato koliko traje zaštita nakon COVID-19 vakcinacije kao niti da li vakcinisana osoba može i koji period prenositi novi virus korona. Aktuelne smjernice uključuju da osoba koja je primila jednu i/ili dvije doze COVID-19 vakcine, treba i dalje prakticirati uobičajene antiepidemijske mjere.

Prve doze vakcina u Bosni i Hercegovini očekuju se krajem januara i početkom februara. Prvi bi trebalo da ih prime zdravstveni radnici potom pomoćno medicinsko osoblje, građani stariji od 65 godina s hroničnim bolestima i osoblje u ustanovama za smještaj starijih osoba.

Radiosarajevo

Prethodni članakU dijelovima BiH pada snijeg, problemi za vozače (FOTO)
Sljedeći članakTragedija: U avionskoj nesreći poginula četiri nogometaša