Portal 072info

Kakanj danas dobija prvi muzej

Prvi muzej na području općine Kakanj bit će otvoren danas, a posjetioci će moći vidjeti čuveni srednjovjekovni pečatni prsten s ljiljanom koji je izrađen od zlata i legure, ali i brojne druge artefakte.

U muzeju su postavljeni eksponati iz perioda srednjovjekovne Bosne, ali i drugih perioda.

Muzej sadrži eksponate koji oslikavaju historiju industrijskog razvoja Kaknja i predmete iz perioda od 1992. do 1995. godine koje su donirali građani.

U dvorištu muzeja postavljen je lapidarij sa stećcima. 

Početna postavka, koja će se proširivati, postavljena je u prostorijama Javne ustanove za kulturu i obrazovanje koje su adaptirane i prilagođene za muzejsku djelatnost.

Direktor Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj Izet Fejzović Feni je kazao da muzej otvara Općina te da neće funkcionirati kao zasebna javna ustanova nego pri Javnoj ustanovi za kulturu i obrazovanje.

Danas u četiri sata bit će predstavljeni eksponati koji su vraćeni u Kakanj iz Muzeja Grada Zenica, gdje su proteklih godina čuvani jer Kakanj nije imao muzejsku ustanovu, te drugi eksponati koji su prikupljeni u proteklih nekoliko mjeseci, a bit će upriličena i izložba slika stećaka.

Na samom početku rada kakanjski muzej će imati određenu početnu postavku, no vremenom će se obogaćivati novim eksponatima.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box