Portal 072info

Kako će po novom zakonu biti tretirani pušači koji “zapale” u baštama?

Novi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH izazvao je dosta polemika u ovom entitetu. Pobornici zakona smatraju da će novi zakon štititi zdravlje građana, dok su protivnici pušači koji drže da im se ugrožavaju građanske slobode zabranom pušenja u zavorenim prostorima kao što su ugostiteljski objekti.

No, kako bismo saznali na koji način će novi zakon tretirati neke druge prostore gdje se na uskom prostoru zadržava veći broj ljudi, kao što su bašte ugostiteljskih objekata razgovarali smo sa stručnjacima koji su do sada bili angažovani u ovoj oblasti.

Kako je za Fokus.ba istakla Arijana Knežević iz Udruženja PROI, koje je u proteklom periodu pokrenulo i akciju protiv pušenja na javnim mjestima u FBiH, nacrt novog zakona trenutno predviđa ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda samo u zatvorenim javnim prostorima, ali ne i na otvorenom.

Knežević ističe da bi svakako pohvalno bilo ukoliko ugostitelji odluče da određene mjere zaštite primjene i na otvorenom, iako po novom zakonu neće morati učiniti.

“Što se tiče odvojenih prostorija ili prostora za pušače, obzirom da na otvorenom zakon ne predviđa ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda, vlasnici naravno neće morati praviti odvojene prostore. No, bitno je naglasiti da odvojene prostorije nisu trenutno predviđene ni u zatvorenom, gdje bi važilo potpuno ograničenje upotrebe duhanskih proizvoda. Naime, odvojene prostorije, čak i one sa jakom izolacijom i naprednim ventilacionim sistemima, su se pokazale kao neefikasna mjera ne samo sa stanovištva zdravlja i činjenice da duhanski dim lako prolazi i kroz najmanje pukotine i dugo se zadržava u zraku čime nastavlja ugrožavati čak i one koji su u prostorijama za nepušače, već i sa stanovištva ekonomske neisplativosti”, rekla je Knežević za Fokus.ba.

Dodala je da je jako jvažno da ne dođe do smanjenja trenutno predviđenih kazni, jer bi se na taj način znatno smanjila efikasnost ovog zakona.

“Jasno je da i najbolji zakoni bez dobre implementacije u praksi ne znače mnogo. Iz tog razloga, ovaj put su predviđene kazne ne samo za one koji krše zakon, već i za vlasnike objekata u kojima se zakon krši”, navela je Knežević.

Novi zakon predviđa i uključenje policije kada je u pitanju kršenje zakona. Dakle, vlasnik objekta koji svjedoči kršenju zakona, ima obavezu da prvo upozori osobu koja krši zakon, a ukoliko se upozorenje ne uvaži, sljedeća obaveza je kontaktiranje nadležnog policijskog organa.

“Pored kazni, ovo je značajan detalj koji će omogućiti implementaciju zakona”, kazala je Knežević.

S obzirom na usporen rad Parlamenta FBiH za sada nije poznato kada bi ovaj zakon mogao biti usvojen, odnosno kada bi mogao stupiti na snagu.

“Ono što možemo reći je da ćemo uraditi sve što možemo kako bismo maksimalno zadržali trenutnu formu zakona i kako bi se isti u konačnici usvojio već ove godine. Ovdje još jednom i građane i donosioce odluka želimo pozvati na oprez, jer su već zabilježeni pokušaju usporavanja, odgađanja i modifikacije trenutne forme zakona od strane lobista duhanske industrije, pri čemu je nedavno prekršen Član 5.3 Okvirne o kontroli duhana, kada je ovakvo lobiranje zabilježeno na zasjedanjima klubova naroda neposredno prije početka 21. sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH. Ponovo naglašavamo da su ovakva i slična uplitanja duhanske industrije nedopustiva i da ćemo adekvatno reagovati na svaki naredni sličan slučaj i pokušaj miješanja u iznimno važan proces donošenja ove javno-zdravstvene legislative koja može spasiti na hiljade života”, zaključila je Knežević.

Fokus.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Muškarac osuđen na kaznu zatvora zbog pljuvanja prolaznika

Redakcija

Oružana pljačka u centru Sarajeva

Redakcija

Koji vam je najljepši zalazak sunca: Izaberite i saznajte više o sebi

072info

Obećali platiti ljetovanje svakome ko se tamo zarazi koronom

072info

NAKON SAMOUBISTVA: Poznat termin sahrane policajca iz Žepča

072info

Ukoliko posjedujete neki od ovih uređaja, prestanite sa njihovom upotrebom

072info

U Bosni i Hercegovini osnovana nova politička stranka

072info

Zeničkom profesoru i ekologu Akifu Smajloviću hitno potrebna krv

072info

Odlazak na spavanje prije ponoći ima značajne koristi za ljudski organizam

072info

“I kad nađem radnika, ostane dan-dva ili ucjenjuje”

072info

Usne kao ogledalo zdravlja

072info

SIPA ispituje osumnjičene u ”predmetu Respiratori”

Redakcija

Univerzitet u Zenici sutra obilježava “Dan bijelih traka”

072info

Stiglo pojašnjenje: Evo ko i kako može koristiti vaučere za ljetovanje u BiH

072info

Genijalna ideja: Šoping centar u liftu postavio pedale umjesto tipki da bi se spriječilo širenje korone

072info

Karadžiću privremeno dopušteni videopozivi sa porodicom

072info

Žene gledaju oči, a muškarci grudi

072info

Otvaranje škola u Danskoj nije povećalo broj infekcija koronavirusom

072info

Čista energija u fokusu razvoja: U BiH planirano 30 vjetro i 40 hidroelektrana

072info

Roboti u Južnoj Koreji prave i poslužuju piće gostima

072info