Kako će u BiH funkcionirati zabrana pušenja

cigarete
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Do primjene Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda preostalo je nešto više od tri mjeseca. Riječ je o zakonu koji je, kada je usvojen, lani u martu, podigao veliku prašinu u javnosti, a čija primjena počinje godinu od stupanja na snagu, odnosno 26. maja.

Prema tom zakonu, pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Posebne prostorije

Obaveze za fizička lica nastupaju s danom početka primjene ovog zakona. Pravna lica dužna su svoje akte uskladiti s odredbama Zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno do novembra ove godine.

ČITAJ JOŠ:  ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENIM PROSTORIMA: Supruga puši, ne mogu je istjerati na balkon

Podzakonski akti podrazumijevaju i uvjete za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja.

Tako će pušenje biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

U objektu u kojem se isključivo poslužuje piće vlasnik, odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom s istaknutom oznakom o dozvoli pušenja.

Kako je rekla Jasmina Čekrić, član Federalne komisije za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, industrija duhana obavezna je svoj rad i poslovanje uskladiti s odredbama Zakona u roku od 18 mjeseci od početka primjene Zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona.

ČITAJ JOŠ:  ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENIM PROSTORIMA: Supruga puši, ne mogu je istjerati na balkon

Čekrić je dodala kako će u početku biti upozoravanja, ali neće biti kažnjavanja dok se ne uspostave svi dodatni podzakonski akti.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, kazao je da je njihova osnovna primjedba ta što Zakon nije jedinstven za cijelu BiH.

Više od 10.000 poslovnih subjekata u Federaciji BiH, ističe on, obuhvaćeno je tim zakonom.

  • Postavlja se pitanje otkud nama toliki broj inspektora da kontroliraju svaki od tih subjekata. Nadalje, šta ćemo s našim malim bosanskim kafanama od nekih desetak kvadrata, poput onih na Baščaršiji ili oko Starog mosta u Mostaru? Hoće li oni ključ u bravu, a imamo i kafića koji imaju vrlo malu kvadraturu – istakao je Hadžić.
ČITAJ JOŠ:  ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENIM PROSTORIMA: Supruga puši, ne mogu je istjerati na balkon

Predviđene kazne

Kazne propisane ovim zakonom počet će se naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona.

Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju, piše Avaz.

GODISNJICA
MARKETING