Portal 072info

Kako da iz svakodnevnog treninga izvučete maksimum

Ako ste se ikada čudili kako neki ljudi u toku sedmice mogu napraviti kombinaciju judo treninga, joga časova i odlaska na balet, Guardian odgovara da se tajna uspjeha krije u pravilnom početku vježbanja i adekvatnom rasporedu. U nastavku se nalaze četiri trika kako da iz svakodnevnog treninga dobijete ono najbolje. Ukoliko ste početnik, ne pretjerujte s vježbanjem u ranoj fazi. Najoptimalnije je da počnete s dva treninga sedmično, a nakon jednog mjeseca vježbanja dva ili tri puta pojačajte intenzitet vježbanja s dodatnim danom. Za srednje do napredne vježbače, ciljajte na četiri do pet treninga većeg intenziteta na sedmičnoj bazi.

Odaberite različite vrste treninga u kojima uživate zbog toga što ćete na taj način vjerovatnije biti redovni i ustrajni u vježbanju. Idealna kombinacija se sastoji od dva ili tri treninga snage, dva ili tri kondiciona treninga, a zatim jedne ili dvije sesije oporavka koje uključuju jogu, istezanje, plivanje ili dugu šetnju. Svakih četiri do šest sedmica promijenite frekvenciju, intenzitet, vrijeme ili vrstu vježbe. Naprimjer, povećajte težinu koju dižete kada radite trening snage, povećajte otpor na biciklu ili promijenite tempo za vrijeme trčanja.

Kako biste uspjeli u svojim nakanama, potrebno je da znate svoj krajnji cilj vježbanja. Ako želite da izgubite na težini, pokušajte s mješavinom treninga snage i kardiofokusiranih kondicijskih vježbi. Za veću fleksibilnost, radite jogu ili pilates, a usput ćete ovim vježbama smanjiti stres. Pomno isplanirajte svoju idealnu sedmicu i držite se nje.

Trebate imati najmanje dva dana odmora u toku sedmice. Čak i olimpijski sportisti imaju dane odmora kada odluče odmoriti svoje tijelo od fizičkog napora.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 5
    Shares