Kako da mračan stan bude svjetliji: Izaberite živopisan kolorit

Ako vam je stan na sjevernoj strani, u prizemlju i zaklonjen visokim zgradama i drvećem, onda znate kako je to živjeti u “mraku”.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Osim što ambijent djeluje turobno, nije lako ni ukućanima koji su skloniji melanholiji od onih kojima je dom “okupan” suncem. Evo nekoliko savjeta kako da prostor učinite prostranijim i svjetlijim.

Zidove okrečite u snježnobijelu ili nježnožutu nijansu. Na zidove okačite fotografije i slike živih boja. Ako je kuhinja mračna i skučena, dobro bi bilo da gornji i donji elementi budu u bijeloj boji visokog sjaja, a zidove okrečite u crveno. Usko predsoblje, u koje ne dopire dnevna svjetlost, prekrijte ogledalima od poda do plafona. Oni će ga učiniti svjetlijim i većim, a imaju i praktičnu namjenu.

ČITAJ JOŠ:  Muž Tanje Savić zaprijetio: Ovo je moje prvo i jedino upozorenje za Draška

Primijenite jednostavan trik na plafonu sobe koja je posebno mračna, možete zalijepiti tapet. Odaberite svjetliju nijansu i živopisan kolorit, koji djeluje zanimljivo i efektno. U uglove velikih soba stavite lampe (podne, zidne, stone). Lusteri “visilice” su idealni za dio stana koji želite da istaknete, poput šanka ili police sa knjigama, fotografijama, medaljama…

Iluzija prozora može se postići i na način da se na jedan zid postave okviri pravog prozora, a iza njega smjesti fototapete s motivom grančica nekog stabla nježnih listova (naprimjer breze), ili drugog motiva autohtone vegetacije. Prozirne fototapete, iza kojih će u jednom ili dva ugla biti skrivene male halogene lampice, pokazaće se idealnim rješenjem za sobe u kojima nedostaje pravi prozor. Ispred postojećih, pravih prozora predlažemo staviti veće karniše, idealno nešto više nego uobičajeno, kako bi se stvorio dojam veće dimenzije prozora, a time i više svjetlosti.

ČITAJ JOŠ:  Koncert jodlovanja u Švicarskoj najveće žarište koronavirusa u Evropi
GODISNJICA
MARKETING