Kako da preživite ujed zmije

Kako da preživite ujed zmije

Zbog visokih temperatura moguće je ubrzano razmnožavanje insekata, glodara i zmija, a iako su u BiH otrovnice rijetke, ipak treba znati kako se pravilno postupa u slučaju ujeda zmije.

U ovom periodu godine mnogi odlaze u parkove, šume, šetnje pored jezera, rijeka ili na sela. Prilikom košenja ili bilo koje druge aktivnosti, jako je važno da pazite kuda hodate, ali nekada se zmije toliko kamufliraju da ih je gotovo nemoguće primijetiti. One najčešće traže skloništa u kamenjaru ili vlažnoj podlozi, ali pravila ne postoje. Zmije mogu biti bilo gdje, na drvetu, u vodi, čak nije rijetkost ni da zalutaju u strogi centar grada.

Ukoliko osjetite neprijatan bol, a hodali ste po travi ili kamenju i niste sigurni šta je u pitanju, najvažnije je da ne paničite. Kada je riječ o ujedu zmije, na bolnom području nalaze se tragovi ujeda koji u ovom slučaju uglavnom ne krvare, i vidljivi su kao dvije male ubodne ranice na rastojanju od 1-1,5 cm.

Pravilo “ne paničite” je glavno i najbitnije. U najgorem slučaju riječ je o zmiji otrovnici, ali čak i tada imate najmanje jedan sat da stignete do najbliže zdravstvene ustanove gdje ćete primiti protivotrov.

Ipak, to pravilo ne važi ako je riječ o ujedu na vratu ili glavi, ili ako je otrov dospio u krvni sud. Zmijski otrov tada dospijeva u krvotok i ne možete usporiti njegovo širenje kao kada je riječ o ujedu za nogu ili ruku. Tada zaista morate hitno otići u zdravstvenu ustanovu.

Zmija vas neće napasti sama. Ona ujeda isključivo u samoodbrani, a najčešće zabilježeni ujedi su na nozi. Jako je važno da svaki ujed tretirate kao ujed otrovnice. U tom slučaju, morate se odmah umiriti, kako se cirkulacija ne bi ubrzavala. Samim tim usporićete širenje otrova kroz organizam. Ekstremitet, noga ili ruka, mora biti podignut i imobilisan nekim od sredstava koja su vam pri ruci.

Sljedeći korak je nadvezivanje ujedenog ekstremiteta, neposredno iznad mjesta ujeda. Povez kojim nadvezujete ranu mora biti širok najmanje 5 centimetara (nikako ne koristite pertle, užad i sl.). Možda ste čuli kako ranu ne treba nadvezivati, ali te se glasine odnose na prezatezanje poveza, što se nikako ne smije uraditi. Krv mora cirkulisati i otrovanim područjem. Najbolje je nadvezati ranu tako da imate prostora da provučete prst ispod poveza, kako bi krv mogla da teče od vena nazad ka srcu.

Zatim je na mjesto ujeda neophodno staviti hladnu oblogu, nikako led. Dovoljna je krpa prethodno nakvašena hladnom vodom. Pijte što više vode, nikako alkohola, kafe ili drugih napitaka.

Ukoliko ste zaista daleko od zdravstvene ustanove, i procijenite da vam je potrebno više sati da stignete do ljekara, jedino što možete još da učinite je spajanje ranica ujeda. Nožem ili skalpelom koji prethodno morate dezinfikovati (očistiti alkoholom) napravite rez ne dublji od pet milimetara i pustite ranu da iskrvari. Tako će sa krvlju izaći i veća količina otrova. Zatim otrov koji se zadržao na površini kože očistite suhim ubrusom. Tek nakon toga ranu tretirajte hladnim oblogama. Ovo nije jedan od načina koji se preporučuju, jer ukoliko predmet kojim pravite rez nije zaista sterilan, može nastati znatno veći problem od samog ujeda.

Jedno od najvažnijih pravila kada je u pitanju ujed zmije jeste da otrov nikada i niko ne smije isisavati. Većina nas ima male, neprimijetne ranice u ustima ili pokvaren zub. Ukoliko bi otrov dospio u ranu u ustima, otrov bi se znatno brže proširio. Osim toga, opšte je poznato da čovjek u ustima ima mnoštvo bakterija koje bi mogle samo da ugroze stanje ujedene osobe i isisavanje ne bi imalo nikakve pozitivne efekte.

Stoga, scene koje gledate u filmovima nikada ne primjenjujte.

Ukoliko niste bili sigurni da li vas je ujela zmija ili neki insekt, ako u narednih 20 minuta bolno područje ne otekne ili se ne pojave vidni tragovi, ili pak ne osjetite mučninu i pospanost, onda nije u pitanju ujed zmije. Ipak ne odustajte od hitne posjete zdravstvenoj ustanovi, jer mnogi insekti imaju snažan otrov i sam ujed mogao bi ostaviti fatalne posljedice po vaše zdravlje.

Kao posljednji savjet, kako ne bi došlo do ujeda zmije, oči držite širom otvorene i pazite kuda se krećete. Pobrinite se da u vašoj blizini nema “štekova” u koje se zmija može zavući, piše Mondo.rs.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE