Kako da sačuvamo zdravlje tokom epidemije: Vitamini za bolji imunitet koštaju najmanje 20 KM

vitamini grip lijecenje foto shutterstock 1 872x610 1 696x487 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Građanima se za jačanje imuniteta savjetuje uzimanje vitamina D i C, te cinka, a ova “terapija” za jednu osobu u apotekama košta dvadesetak maraka.

Posljednjih mjeseci društvenim mrežama kruže razni savjeti šta građani trebaju raditi kako bi poboljšali svoj imunitet tokom aktuelne pandemije virusa korona. S obzirom da ove preporuke često potiču od nepoznatih izvora, pitali smo domaće stručnjake da nam pojasne kako da se zaštititmo u vremenu kada je uporedo sa epidemijom nastupila i sezona respiratornih virusa i kada svi više vremena boravimo u zatvorenom prostoru.

Ljekari savjetuju raznovrsnu ishranu bogatu vitaminima i mineralima, dovoljno sna, izbjegavanje stresnih situacija i umjerenu fizičku aktivnost.

Specijalista porodične medicine, doktor Mladen Šukalo iz banjalučkog Doma zdravlja, preporučuje da se za jačanje imuniteta uzimaju vitamin D, C i cink čime se umanjuje rizik od akutno respiratornih inefkcija.

– Uvijek je bolje da ta vitaminska terapija bude u vidu namirnica, a to su kao izvor vitamina D- riba, punomasni mliječni proizvodi; bogat izvor vitamina C i cinka su pomorandže, limun, grejpfrut, kivi, bobičasto voće, brokula, karfiol, zelena salata, paprika, spanać, kupus. Nije na odmet svakako ni uzeti preparate bogate ovim vitaminima- precizira on.

ČITAJ JOŠ:  Deset fascinantnih činjenica o trudnoći
FOTO: GRADSKA TRŽNICA/PROMO
FOTO: GRADSKA TRŽNICA

Ukoliko građani ipak dobiju neki od sipmtoma uobičajenih za ovo doba godine – lagano povišenu temeperaturu, kihanje, sekreciju iz nosa – to ne zahtijeva u istom trenutku ljekarski pregled, testiranje ili RTG pluća, ističe Šukalo. U kućnoj apoteci zato treba imati paracetamol protiv temperature i bolova, koji mogu koristiti i odrasli i djeca, a ako nema rezultata, prelazi se na jača sredstva: diklofenak, voltaren, brufen.

– Potrebno je strpljenje, to su infekcije koje traže vrijeme, ne treba očekivati pregled istog dana, to nije medicinski opravdano, niti je fizički izvodljivo. Obaveza je kontaktirati porodičnog doktora koji će pratiti nadzor nad stanjem oboljelog i davati jasne preporuke sa kojim simptomima je opravdano proslijediti osobu na pregled, na dalju dijagnostiku, testiranje, konsultaciju infektologa – napominje Šukalo.

ČITAJ JOŠ:  Mahir Mulalić, dan nakon dočeka u rodnom gradu: Znao sam da se moja čaršija neće obrukati

Ljekarski pregled nepohodan je kod pogoršanja tegoba, povišene tjelesne temperature koja traje, teškog disanja, ako se javlja opšta slabost i nedostatak vazduha.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ipak, većina građana zaraženih virusom korona šalje se na kućno liječenje. Doktora Šukala pitali smo šta se propisuje ovim pacijentima.

– Kućno liječenje provodi se kod osoba koje su relativno dobrog opšteg stanja i imaju blagu kliničku sliku, blago povišenu temperaturu, simptome laganog zamora, gubitak čula ukusa i mirisa. Preporuka je da se po potrebi uzima paracetamol, sredstvo protiv temprature i bolova uz vitaminsku terapiju, namirnice bogate vitimanima, redovni obroci, te dovoljno odmora i mirovanje. Ako tegobe traju, nakon pregleda ljekara će uslijediti preporuka da li treba uvođenje antibiotka ili sve završava na toj takozvanoj simptomatskoj terapiji u kućnim uslovima- zaključio je Šukalo.

U apotekama su nam rekli da terapija za zaražene virusom korona koji se liječe kući, košta od 40 KM do 100 maraka, a jače doze znaju da pređu i ovu cifru. Građanima se najčešće izdaju vitamin D, C, cink, probiotik, kombinacija više vitamina i minerala, te po potrebi antibiotici.

ČITAJ JOŠ:  DNEVNI HOROSKOP 20.12.2015.

Alternativne metode

Na društvenim mrežama kruže savjeti da je za suzbijanje virusa korona korisno ispijati toplu vodu. Koliko ima istine u tome?

– S obzirom na to da se radi o novonastaloj infekciji, virusu sa kojim nemamo iskustva, koji svakim danom iznenađuje po svojim specifičnostima, građani iz preteranog straha nerijetko posežu za raznoraznim metodama, mogu reći i alternativnih liječenja, za koje medicina, struka i istraživanja nisu pokazali validnost u uspjehu. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, nadležnih Insistuta za javno zdravlje ne predlažu te opcije tretmana, izuzev sredstava protiv temperature i bolova, hrane bogate vitaminima i mirovanja- odgovara doktor Mladen Šukalo za Srpskainfo.

GODISNJICA
MARKETING