Kako da se pravilno hranite na osnovu krvne grupe

Peter D’Adamo vjeruje da je krvna grupa najvažnija stvar kada je u pitanju naše zdravlje i da pojedine namirnice mogu biti štetne zajednu krvnu grupu a zdrave za drugu, pišu 24 sata.

Kako ishrana po krvnoj grupi djeluje

Njegova teorija tvrdi da svaka osoba posjeduje specifičan odnos prema hrani koji je u bliskoj vezi sa krvnom grupom. Lektini (proteini koji vezuju ugljene hidrate) mogu da reaguju drugačije na organizam u odnosu na krvnu grupu.

Oni mogu biti izuzetno opasni po zdravlje ukoliko određeni lektini dođu u kontakt sa određenom krvnom grupom.

Četiri osnovna tipa krvnih grupa

1. A
Prije 20.000 godina kada je poljoprivreda bila u razvoju, ova krvna grupa je doživjela veliku promjenu. To znači da osobe sa krvnom grupom A treba da se fokusiraju na vegetarijanski način života. Osobe sa ovom krvnom grupom su poznate kao „poljoprivrednici“.

2. 0
Zbog toga što je u pitanju jedna od nasjtarijih krvnih grupa, njoj je potrebna ishrana bogata proteinima – za razliku od drugih krvnih grupa. Osobe sa ovom krvnom grupom se nazivaju i „lovcima“.

3. B
Ljudi sa ovom krvnom grupom su poznati kao „nomadi“ zato što poseduju kvalitet da se lako adaptiraju na mliječne proizvode i posjeduju najsposobniji sistem za varenje.

4. AB
S obzirom da je ovo najnovija krvna grupa, ishrana predstavlja sredinu između A i B krvne grupe. Zbog toga što je ova krvna grupa stara samo 10.000 godina, njeni nosioci se nazivaju „enigmama“.
Preporučene namirnice za svaku krvnu grupu:

1. A
Konzumirajte: žitarice od cijelog zrna, povrće, bobičasto voće, avokado, nektarine, smokve i jabuke. Dozvoljeni proteini su orašasti plodovi i soja.
Izbjegavajte: Bilo koju vrstu mesa kao i pasulj i mliječne proizvode.

2. 0
Konzumirajte: Morske plodove, crveno meso, živinu i druge proteine. Kada je povrće u pitanju, preporučuju se špinat, kelj i brokoli.
Izbjegavajte: Legume, mliječne proizvode, jaja kao i pšenicu.

3. B
Konzumirajte: Zeleno povrće, voće, pojedine žitarice, ćuretinu, crveno meso i ribu.
Izbjegavajte: Kikiriki, piletinu, sočivo i kukuruz.

4. AB
Konzumirajte: Tofu, ćuretinu i morske plodove. Takođe, povrće, lubenicu, smokve, jabuke, banane i legume.
Izbjegavajte: Kukuruz i crveno meso, kao i velike količine alkohola i kofeina