Kako djetetu ograničiti upotrebu mobitela

Veliki broj djecenajradije se zabavlja uz mobitele koje po cijeli dan drže u rukama. Osim što tako kvare vid, gube i interes za socijalnu interakciju, jer im je internetpostao najinteresantniji.

Prisiljeni boraviti u kući

Pogotovo je to izraženo sada, u jeku pandemije koronavirusa, kada djeca ne idu u školu i vrtić, roditelji ih ne mogu izvesti vani, u park ili u prirodu, ne druže se s vršnjacima… U okolnostima kada su prisiljena boraviti u kući, djeci je telefon postao još zanimljiviji. To svakako nije dobro i stručnjaci preporučuju roditeljima da im to ograniče.  

Ograničite djeci korištenje telefona - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baOgraničite djeci korištenje telefona

Ovo je nekoliko savjeta koje je dala Nina Brajton, pedagogica iz Njujorka: – Objasnite im da im telefon nije potreban uvečer, ali ni ujutro, čim se probude. Tokom noći neka stoji kod vas, kako biste bili sigurni da ga djeca neće koristiti. Najgore je noćno pretraživanje interneta, unedogled. 

– Predložite im da izaberu dio dana koji će biti rezervisan za dopisivanje s prijateljima, igranje igrica, pretraživanje interneta i za društvene mreže. Odredite im posebno vrijeme za to, a ne da troše sate kad god im je dosadno ili ne znaju šta bi radili.

Instalirajte aplikacije za nadzor

– Dogovorite se s djecom da nakon korištenja interneta za potrebe online nastave naprave pauzu barem dva sata i potom budu fizički aktivni, kako bi odmorili oči i um. – Ukoliko sumnjate da neprimjereno koriste internet ili uopće telefon, zatražite od njih da vam pokažu sadržaje koje pretražuju.  

– Uvijek postoji i krajnja opcija, a to je da instalirate aplikacije za nadzor aktivnosti djece dok koriste internet na telefonu.

Avaz