Kako grožđe smanjuje salo?

Kako grožđe smanjuje salo?

slika

Novo istraživanje pokazuje da grožđe smanjuje upale i taloženje masnoća i jača antioksidativnu zaštitu organizma. Prirodni sastojci u grožđu, poznati kao polifenoli, djelotovrni su i pri zaštiti od metaboličkog sindroma. 

Naučnici sa Univerziteta u Mičigenu istraživali su učinak velike količine masnog tkiva i američki način ishrane na srce, jetru, bubrege i masno tkivo, kod miševa sklonih gojenju s obzirom na unos ili izostanak unosa grožđa. Uzimali su i bijelo i crno grožđe u obliku smrznutog praha koji se dodavao hrani tokom 90 dana.

Zanimljivo, tromjesečna ishrana koja je uključivala grožđe dovela je do značajnog pada markera upale u cijelom tijelu, a posebno u jetri i abdomenalnom masnom tkivu. Konzumacija grožđa dovela je i do gubitka težine u jetri, bubrezima i abdomenalnom masnom tkivu u poređenju s onima koji nisu unosili grožđe.

Metabolički sindrom je skup simptoma koji uključuju povišen krvni pritisak, povišen nivo šećera u krvi, višak masnog tkiva oko struka i nisku vrijednost dobrog holesterola, kao i povišen nivo triglicerida u krvi. Sve to znatno povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Unos voća i povrća smatra se dobrim načinom prevencije i smanjivanja rizika. A grožđe se pokazalo posebno korisno u nizu studija.

Izvor: B92

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica