Portal 072info

Kako je “bosanska vijagra” dospjela i na police američkih supermarketa

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kladanjska Muška voda bila je u bivšoj Jugoslaviji čuvena i nadaleko poznata. Zbog svojih ljekovitih svojstava, završila je čak i na policama američkih supermarketa. Međutim, predviđeni neslućeni razvoj zaustavila je agresija na BiH.

Muška voda, odnosno kompleks i izvorište na planini Konjuh, već dvije decenije čekaju na novog domaćina, koji će oživjeti taj “raj na Zemlji”, a “bosansku vijagru” vratiti na police domaćih i inozemnih trgovinskih lanaca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vožnja u rikverc

Do Muške vode vodi cesta koja je odnedavno okategorizirana kao regionalni put, ali koja će tek 2018. godine biti tretirana kao takva. Na tom putu su i dva tunela, probijena početkom 20. stoljeća za potrebe željeznice, a kroz čiju se unutrašnjost automobili ne mogu mimoići. Ukoliko u tunelima nabasate na kamione, koji prevoze trupce za drvoprerađivače, vožnja u rikverc, do proširenja puta, vaša je neminovnost, piše “Blic“…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na truckanje, vožnju u rikverc, uzak i klizav put zaboravit ćete istog trena kada kročite u čarobni kompleks Muške vode. U toj zračnoj banji, koja se prostire na 70.000 kvadratnih metara, svojevremeno je bio obavezan boravak sportskih ekipa najmanje deset dana godišnje.

Do vode koja djeluje na muškarce i uveseljava žene, dolazi se strmim planinskim puteljkom. Na pola puta od izvorišta umalo da odustanemo, ali nas šumar Danis Softić, na kojeg u međuvremenu naiđosmo, uvjeri da nećemo zažaliti ako se nastavimo penjati. I nismo!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Dubok snijeg i hladna zima nisu spriječili dolazak ljudi koji su željeli natočiti vodu s ovog izvorišta. Najčešće dolaze Sarajlije i Tuzlaci, okupljeni oko planinarskih društava, ali u ljetnim mjesecima dolaze građani iz svih krajeva BiH i regije”, govori Danis Softić, koji svakodnevno obilazi taj jedinstveni prostor na kugli zemaljskoj.

Napraviti čuda

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvi zapisi o čudotvornim moćima ove vode sežu u 17. stoljeće, kada je putopisac Evlija Čelebi nazvao vodu “izvorom mladosti”. Čelebi je u svojim spisima naveo kako su age i begovi u buradi prevozili vodu, a da je Austro-Ugarska uvrstila kladanjski biser na svoju mapu ljekovitih voda.

“Ako je valjala njima, zašto ne valja našim “agama” i “begovima””, godinama se pitaju mještani okolnih sela, koji nestrpljivo čekaju na novi procvat svog kraja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novijim analizama utvrđeno je kako voda djeluje na smanjivanje krvnog pritiska i šećera u krvi te da poboljšava cirkulaciju i jača vitalnost. Ali, prema mišljenju nekih, najvažnije je što osigurava potentnost pa se s razlogom kaže kako je Muška voda ženska radost.

Eliksir zdravlja, prisjećaju se stariji Kladanjci, flaširan je u razdoblju od 1968. do 1992. godine. Već dvije decenije Muška voda otiče u zaborav, a istoimeni hotelski kompleks, sa skoro 150 ležajeva, zjapi prazan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Muška voda uvijek će se piti i prodavati. Onaj ko zna posao, neće propasti, jer se na prostoru od 70.000 kvadratnih metara mogu napraviti čuda”, govore oni.

Punih pluća i s natočenim flašama “bosanske vijagre”, krećemo put Tuzle. Valja nam opet kroz tunele, ali… O efektima nećemo ovog puta!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovakav potencijal rijetko se sreće

“Dvije decenije traju pokušaji da se kompleks privatizira, ali iza svakog takvog postupka ostajali su samo repovi. Nama je Muška voda itekako značajna. Takav potencijal rijetko se gdje sreće, a iskreno se nadam da će što skorije početi s radom. Dobro se sjećam najslavnijih dana ovog kraja”, kaže Jusuf Čavkunović, načelnik općine Kladanj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Titu nosili vodu

Prava pomama za Muškom vodom zavladala je šezdesetih godina prošlog stoljeća. Flaširanje je počelo 1968. godine, a neki od generala Jugoslavenske narodne armije počeli su praviti vikendice u ovom kraju. Pričalo se da je i Titu točena voda s kladanjskih izvora. Jovanka, možda, najbolje zna je li Muška voda i Titu donijela očekivani efekt.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

haber.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija