Kako je najbolje očistiti rernu od tvrdokorne masnoće bez hemikalija

Kako je najbolje očistiti rernu od tvrdokorne masnoće bez hemikalija

Čišćenje rerne je sigurno jedan od omraženijih i težih poslova u domaćinstvu. Nema te domaćice koja uživa u čišćenju šporeta. Uglavnom, tek kada ringle i rerna dospiju u očajno stanje, započinjemo taj posao.

Pored toga što je fizički zahtjevan, uglavnom ga ne volimo zbog hemikalija kojima smo izloženi dok ga obavljamo. Danas ćemo probati nešto sasvim drugačije. Očistit ćemo prljavu i masnu rernu bez hemikalija.

Ovo je rerna u kojoj se peklo meso i koje je nažalost izgorjelo, ali više štete je nanijeto unutrašnjosti šporeta. Da šteta bude veća, rerna nije odmah oribana, samim tim se stvorila odvratna tvrdokorna masnoća.

Kako je najbolje očistiti rernu od tvrdokorne masnoće bez hemikalija

Ako se vama desilo nešto slično, nemojte očajavati. Pogledajte kako možete riješiti ovaj problem i vratiti rernu u prvobitno stanje.

Uvjerila sam se da je najefikasniji način čišćenja rerne od masnoće, bez kupovine skupih i otrovnih hemijskih sredstava, obična soda bikarbona, sirće i limuntus.

Za početak uključite svoju rernu na 250 stepeni.
U vatrostalnu činiju ili drugi odgovarajući sud naspite 4-5 kašika sode bikarbone i zalijte sa vodom, otprilike 1 litar.

Kako je najbolje očistiti rernu od tvrdokorne masnoće bez hemikalija
Stavite u rernu, zatvorite i ostavite na 30-40 minuta.

Isključite rernu i ostavite je da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti rerne će omekšati.

Poprskajte rernu i staklo sa 9%-nim alkoholnim sirćetom ili sa ovim prirodnim sredstvom za dezinfekciju, koje smo pravili predhodni put. Ostavite da djeluje još 20-ak minuta i prebrišite rernu.

Ako vaša rerna nije bila u zapuštenom stanju kao ova, trebalo bi da poslije ovog postupka, sija od čistoće.

U ovom slučaju nije postignut zadovoljavajući rezultat, jer je rerna bila u očajnom stanju. Na staklu od vrata rerne su još uvijek vidljivi tragovi masnoće.

Ako imate sličnu situaciju, uradite slijedeće: pokvasite staklo vodom, pospite sodom bikarbonom i limuntusom. Ostavite da djeluje desetak minuta. Otkinite parče aluminijumske folije, izgužvajte (napravite lopticu) i sa njom oribajte staklo.

Iz ličnog iskustva mogu vam reći da aluminijumska folija odlično riba sve staklene površine, ostavlja ih bez ogrebotina. Poslije prebrišite vlažnom krpom.

Gotovo je! Za cijeli postupak je utrošeno sat vremena, niste udisale štetne hemikalije, a vaša rerna sija kao nova!

uspjesnazena/haber.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE