Kako je piton mogao progutati odraslog čovjeka: Evo kako je došlo do ovog prvog slučaja u svijetu

 

Indonezijska je policija objavila da je piton pojeo odraslog muškarca do čijeg su tijela došli nakon što su rasporili utrobu životinje. 25-godišnjaka je zmija najvjerovatnije napala i progutala na porodičnoj plantaži palmi na otoku Sulawesi.

Međutim, neobičan je slučaj od početka izazivao sumnju pa su stručnjaci odgovorili na pitanja može li piton tako nešto uopće izvesti.

Mrežasti pitoni (lat. Python reticulatus) dugački poput ovog, oko sedam metara, mogu biti izuzetno snažni. Plijen napadaju tako da oko njega omotaju svoje tijelo i zdrobe ga, a plijen umire od posljedica gušenja ili srčanog zastoja, piše BBC.

No, hranjenje je druga priča.

Pitoni ne žvaču hranu, nego plijen gutaju u cijelosti što im ne predstavlja problem jer im čeljust ima fleksibilne ligamente. Ipak, i tu postoje ograničenja.

‘Ograničenje može predstavljati ljudsko rame jer se ne može preklopiti’, rekla je Mary-Ruth Low, naučnica koja je zaposlena u Rezervatu za divlje životinje u Singapuru i stručnjakinja za pitone.

Mrežasti pitoni su najduže zmije na svijetu i u prošlosti su zabilježeni napadi na ljude, no stručnjaci su se također dugo pitali može li piton doista progutati čovjeka.

 

https://www.youtube.com/watch?v=CqOKGLQgxiE