Kako je raditi na trafici: “Gazde bi bile najsretnije da radimo od jutra do mraka”

Dok poslodavci kukaju da bi povećanje minimalne plate u Srpskoj bilo „nerealno“ i pogubno po neke privredne grane, oni koji žive od minimalca poručuju: „Nerealno je i nemoguće preživjeti sa 650 KM, ili 333 eura mjesečno“.

Ipak, nezadovoljni radnici ne žele da govore javno, jer strahuju da bi mogli ostati i bez tako mizerno plaćenog posla.

Kako saznaje Srpskainfo, među radnicima koji rade za minimalac, a često ne prime ni zagarantovanih 650 KM, jer poslodavac uvijek nađe načina da ih kazni smanjenjem plate, najbrojnije su žene srednjih godina, zaposlene u kisocima, pekotekama, malim prodavnicama ili kol centrima taksi udruženja.
Penzija

Da je tako svjedoči i sve više zatvorenih kioska i malih radnji, što je trend ne samo u Banjaluci, nego i u manjim gradovima Srpske.

Gazde bi bile najsretnije da radimo od jutra do mraka za 400 ili 500 maraka, pa da nam i to isplaćuju na ruke i da sutra ne možemo otići u penziju – kaže jedna bivša prodavačica koja je napustila posao u kiosku, jer je izračunala da joj je „isplativije da sjedi kući i sprema ručak“.

Nada N. nije te sreće da može dati otkaz. Minimalac koji zarađuje u kol centru jedini je siguran prihod u njenoj porodici.

– Ne dobijem ni marke više od tih zagarantovanih 650 KM. Od toga sama sebi kupujem mjesečnu kartu, nemam naknadu za prevoz, a kad bih prijavila poslodavca zbog toga, odmah bih dobila otkaz – uvjerena je naša sagovornica.
Svima isto

U Savezu sindikata RS su saglasni da su u najtežoj situaciji zaposleni u malim firmama i samostalnim radnjama, koji nisu sindikalno organizovani i koji rade za „goli“ minimalac.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, upozorava, međutim, da na minimalci nisu samo trafikantkinje i telefonistkinje, nego i radinici u nekim velikim i ozbiljnim preduzećima.

– Prema podacima Poreske uprave RS, u maju je čak 10.500 radnika u Srpskoj primilo okruglih 590 KM, koliko je iznosio minimalac za april – kaže Stanković.

Tvrdi da je ova cifra dokaz da poslodavci ne poštuju zakon, jer je nemoguće da su svi ti radnici početnici bez kvalifikacija, koji rade najprostije poslove, a minimalac je garantovana plata za ovakve radnike.

– Čim neko ima, recimo, godinu ili dvije staža, morao bi imati bar 592 KM plate za april, odnosno bar 652 KM za ovaj mjesec – kaže Stanković.
Koverta

Podsjeća da je, prema zvaničnim podacima, čak 18.000 radnika u maju primilo platu manju od minimalca i to zato što su bili na bolovanju, ili su, bar formalno, radili skraćeno radno vrijeme.

– Majsku platu od minimalnih 590 KM, ili čak manje od toga, primilo je 23.165 radnika u Srpskoj, dok je do 650 KM plate imalo čak 69.212 radnika. Dakle, nije tačna priča da malo radnika prima minimalac ili plate neznatno veće od minimalne – kaže Stanković.

U Savezu sindikata RS navode da će tražiti podatke o tome u kojim branšama i kojim firmama svi redom, od portira do direktora, imaju u fening iste plate, jer pouzdano znaju da takvi slučajevi postoje.

– U ugostiteljstvu, građevinarstvu i prehrambenoj industriji imamo mnoge slučajeve da svi zaposleni, uključujući i inženjere, rade za minimalac ili par procenata veću platu od minimalca. Ko koliko dobija u koverti nama nije poznato, jer koverta nije legalno sredstvo plaćanja – rekao je Stanković za Srpskainfo.

Očekuje se da će do kraja avgusta, bez obzira na protivljenje poslodavaca, Vlada RS svojom odlukom povećati iznos minimalne plate u RS. Po zakonu, podsjećamo, Vlada RS ima pravo na to, a vladajuće stranke će, bez sumnje, to pravo rado iskoristiti mjesec dana pred izbore.
Mizerne plate

Poslodavci, međutim, tvrde da će povećanje minimalca dokusuriti male privrednike, koji i bez toga jedva opstaju.

– Iz jedne kompanije koja ima lanac kioska požalili su se da će, ukoliko minimalac bude povećan, morati zatvoriti kioske i otpustiti sve radnike, jer oni naprosto, radeći taj posao, ne mogu zaraditi više od 700 do 800 KM, koliko danas iznosi minimalac kad mu se dodaju razni dodaci za topli obrok, prevoz i minuli rad – rekao je ranije za Srpskainfo Dragutin Škrebić, jedan od lidera Unije udruženja poslodavaca RS.

Škrebić, kao i direktor ove Unije Saša Aćić, ističe da je minimalac u RS „kao nigde u svijetu“ iznosi skoro 60 odsto prosječne plate. Iz Sindikata odgovaraju: to je samo znak da su, naročito u privredi, gdje poslodavci odbijaju kolektivno pregovaranje, plate katastrofalno male.

– Imamo preduzeća gdje NK radnik na minimalcu prima 650 KM, tehničar 700 KM, a inženjer 900 KM. To ne znači da je minimalac veliki, nego da su plate inženjera mizerne – upozorava Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredne grane.

On podsjeća da se sindikat već odavno zalaže za zakonsko propisivanje najnižih plata, i to ne samo „minimalca“, nego i zagarantovanih plata po platnim razredima, kako bi bilo jasno definisano koliko radnik mora zaraditi sa završenim zanatom, srednjom školom ili fakultetom, ako radi posao za koji je uslov upravo ta stručna sprema.
Federacija BiH “puca” na 1.000 KM

U Federaciji BiH minimalac je za sada znatno manji nego u Srpskoj i iznosi svega 543 KM, ali uskoro bi se to moglo promijeniti. Kako tvrdi Selvedin Šatorović, predsjednik Savez samostalnih sindikata BiH, uskoro će u ovom entitetu najniža plata iznositi zakonom zagarantovanih 1.000 KM.

– Dobili smo pismenu saglasnost svih stranaka u Parlamentu Federacije BiH, i pozicije i opozicije, koji su podržali ovaj zakonski prijedlog. Zakon je već upućen u parlamentarnu proceduru i očekujemo da će biti usvojen već na narednoj sjednici, krajem ovog mjeseca – kaže Šatorović za Srpskainfo.

Dodaje da je krajnje vrijeme da se standard najlošije plaćenih radnika zaštiti zakonom, jer kako kaže, prema današnjim cijenama, ni 1.000 KM nije dovoljno za pristojan život.

– Za potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu u Federaciji BiH je potrebno više od 2.700 KM, ali eto, tih 1.000 KM minimalca bi moglo biti dovoljno da se nekako preživi – navodi Šatorović.

Interesantno je Savez sindikata u Federaciji BiH još od 2019. traži minimalac od 1.000 KM, a da su tek sada nadomak tog cilja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE