Kako je zaista “Srebrena malina” poslovala u 2019. godini: Prihod od prodaje manji od rashoda

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Izjava Fikreta Hodžića da je njegova “Srebrena malina” u prošloj godini imala promet veći od milion KM nije tačna.

Prema podacima bonitetnih kompanija za subjekte iz Republike Srpske, kompanija poznata po uvozu respiratora u prošloj godini imala je ukupan prihod od prodaje 729.783 KM.Zanimljivo je da su prošlogodišnji prihodi od prodaje manji od ukupnih poslovnih rashoda (844.027), tako je operativna dobit u minusu 114.244 KM.

Operativna dobit se često naziva i EBIT (Earnings before interest and taxes) ili dobit prije kamata i poreza, mjeri iznos novca koji društvo ostvaruje iz svojih glavnih poslovnih aktivnosti, ne uključujući ostale prihode koji nisu direktno povezani s osnovnim djelatnostima društva.

EBIT je važan koncept jer investitorima i vjerovnicima daje sliku o tome koliko dobro društvo obavlja glavne djelatnosti, a kod “Srebrene maline” to očito ne izgleda dobro. 

Ipak, koristeći vjerovatno klasične i dopuštene računovodstvene trikove s ostalim prihodima, “Srebrena malina” je i prošlu godinu završila u “plusu” i prikazala dobit od 23.478 KM.

Hodžićeva izjava i kako “Srebrena malina” zapošljava deset radnika ne može se potvrditi posljednjim dostupnim podacima. Firma iz Srebrenice tako ima sedam radnika, manje je i kreditno opterećena nego što je Hodžić izjavio. 

Poznato je kako je TV voditelj govorio da kompanija ima oko 700 hiljada KM kreditnih obaveza, ali finansijski izvještaj za 2019. godinu dostavljen Poreznoj upravi govori da su dugoročni krediti na nivou od 338.520 KM, a kratkoročni 45.984 KM.

Zanimljivo je kako je kompanija koja je registrovana za proizvodnju i prodaju voća i povrća dužna dobavljačima 409.128 KM, što je mnogo kad se u kontekst stave kreditne obaveze i uporede s prometom u prošloj godini. 

U kontekstu priče o raskidu ugovora za prodaju respiratora Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) i pokrivanja famoznih 10,5 miliona KM, zanimljiv je podatak o ukupnoj imovini. “Srebrena malina” ima iskazana stalna sredstva u iznosu od 541.575 KM (postrojenja i oprema 290.257, građevinski objekti 248.918).