Kako jednostavno Covid 19 prenijeti u nevakcinisanu BiH?

1631640985 thumbnail podaci130921 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ulazite u našu državu, Bosnu i Hercegovinu iz druge države koja je prema najnovijim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) na korona karti potpuno crvena. Osim pasoša graničari vam neće tražiti bilo kakav drugi dokument. Dokaz o vakcinaciji ili da ste prebolovali Covid19 ili brzi antigenski test vam uopšte nisu potrebni. To da li ste se u međuvremenu zarazili ili ne u ‘crvenoj’ državi, prema ovom, na granici, nikoga nije briga.

U suprotnom smjeru, državljani Bosne i Hercegovine gdje god da krenu, osim pasoša moraju obavezno imati bilo kakav dokaz da su „nezarazni“.

BiH sama krši svoj zakon

Iz Ukaza o proglašenju Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Službene novine Federacije BiH, br.29/05), između ostalih detalja, definisane su i mjere osiguranja radi zaštite stanovnišva od zaraznih bolesti.

„Radi zaštite stanovništva Federacije od unošenja kolere, kuge, virusnih hemoragičnih groznica, žute groznice, SARS-a i drugih zaraznih bolesti preduzimaju se mjere predviđene ovim Zakonom i međunarodnim sanitarnim konvencijama i drugim međunarodnim ugovorima. Radi sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti Federalno ministarstvo zdravstva može narediti posebne vanredne zaštitne mjere protiv tih bolesti: zabrana putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija neke od tih bolesti; zabrana kretanja stanovništva, odnosno ograničenje kretanja u zaraženim ili neposredno ugroženim područjima; vakcinacija i hemoprofilaksa protiv zaraznih bolesti koje su prisutne u zemlji obilaska….“ , navodi Član 54. ovog zakona.

U Zakonu dalje piše da se radi zaštite Federacije od unošenja zaraznih bolesti ‘organizira i vrši sanitarni nadzor nad putnicima i njihovim stvarima i nad sredstvima u međunarodnom saobraćaju preko granice Federacije. Sanitarni nadzor na granici vrše federalni granični sanitarni inspektori.’

ČITAJ JOŠ:  Majka priroda je ljuta: Pogledajte šta pluta rijekom Bosnom

Prema postojećem zakona objavljenom davne 2005.: „Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine putem Državne granične službe Bosne i Hercegovine, kao i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova pružaju, u granicama svojih nadležnosti, Federalnom ministarstvu zdravstva pomoć u provođenju mjera navedenih u članu 54. stav 2. i ĉlanu 55. ovog Zakona, kao i u provedbi drugih mjera.“

Jesu li ove zakonske odredbe potpuno suprotne navedenoj situaciji s početka ovog teksta? Jesu. Prema tome, situacija na granici Bosne i Hercegovine sa državom u crvenom je potpuno nezakonita, prema postojećem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Da li su i zbog toga, osim drugih situacija, kao što je i potpuno opuštanje i nepoštivanje osnovnih epidemioloških mjera kao što je najosnovnija – nošenje maske u svim zatvorenim mjestima razlozi trenutnog rasta, iz dana u dan, broja novozaraženih.

Krajem prošle sedmice broj novooboljelih u Bosni i Hercegovini dostigao je i 900.

Da li smo i mi u ‘crvenom’ na karti Evrope ?

Posljednji podaci, od 13. septembra, na državnom nivou su najkonkretniji iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Broj novozaraženih za 14 dana , na 100.000 stanovnika je 216,82. To je takozvana incidenca ili učestalost, kojim se u epidemiologiji izražava broj novozaraženih ili novooboljelih osoba.

Izvor : N1

Nismo na listi ECDC jer nismo članica Evropske unije, pa zvanično nemamo ni opasnu „boju“ koja dokazuje koliko je Covid19 bolest raširena. No, evo usporedbe.

ČITAJ JOŠ:  U narednim danima obimne padavine u BiH, za vikend snijeg

Prema novim podacima, cijela Hrvatska je označena crvenom bojom. Crvena boja znači 14-dnevnu incidencu od 75 do 200 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Ako je u BiH prosjek za mjerenih 14 dana na 100.000 stanovnika 216, 82 i Bosna i Hercegovina bi bila ‘crvena’ .

Da li je koga to briga za četvrti talas? U državi , entitetima, kantonima….

Brojke izgleda same ništa ne govore. No novooboljeli su ljudi, oni sa težom kliničkom slikom su živa bića smještena u bolnicama. Sve ih je više i sve su mlađi.

Evo još jedne usporedbe, isti datum, razlika mjesec dana. August i septembar, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH.

Je li dovoljno zabrinjavajuća situacija ta da je broj zaraženih- novooboljelih osoba za mjesec dana u BiH porastao 15,000?

————————————

August, (13.08.2021.)

Potvrđeni slučajevi: 207.076

Broj testiranih: 1,097.265

Septembar (13.09.2021.)

Potvrđeni slučajevi: 222.161

Broj testiranih: 1,174.665

———————-

Pandemija (ne)vakcinisanih i u Bosni i Hercegovini sa 3 miliona doza vakcina

U ministarstvo civilnih poslova BiH ne pristižu dnevni podaci o broju vakcinisanih. Posljednji podaci su od 3. septembra 2021.

„U BiH prvu dozu je primilo 634,063 osoba, odnosno 18,53% osoba od ukupnog stanovništva. Drugu dozu je primilo 426,082 osoba, odnosno 12,45% osoba od ukupnog stanovništva“, saopšteno je za N1 iz državnog ministarstva civilnih poslova.

Broj do sada pristiglih vakcina u Bosnu i Hercegovinu, zaključno sa istim danom, 03.09.2021. je skoro 3 miliona doza kroz sve mehanizme nabavke (donacije, EU4Health, COVAX i direktne nabavke entiteta).

ČITAJ JOŠ:  BiH u 2022. godini povećala izvoz za 25,9 posto, a uvoz za 32,6 posto
Izvor : Unicef

Ono što je u našoj državi sa minimalnim brojem revakcinisanih osoba još nevjerovatnije je da značajnom broju doniranih vakcina, zbog izostanka masovne vakcinacije, ali i neupućenosti i nezainteresovanosti te otpora populacije, kao i same neorganizovanosti procesa imunizacije ističe rok u oktobru.

Da li ćemo biti primorani baciti vakcine?

Da li ćemo imati još jedan bosanski apsurd – baciti ono što smo od kraja prošle godine do sredine ove godine čekali da bi se zaštitili od nepoznatog neprijatelja koji je odnosio hiljade života – i naših najbližih? U trenutku kada ponovo imamo porast broja oboljelih i hospitalizovanih?

Drastičnijih epidemioloških mjera nema na vidiku, poštivanje postojećih je upitno.

Istovremeno, u najbližim evropskim državama, Hrvatskoj i Sloveniji hitro pooštravaju mjere, zbog skoka incidence, ali i kako bi potakli masovniju vakcinaciju. U Hrvatskoj, najvjerovatnije od 1.oktobra svi zdravstveni radnici, socijalni radnici i ostali povezani sa zdravstvom neće moći na posao bez digitalne Covid potvrde – dokaza o vakcinaciji, da ste prebolovali bolest ili brzog antigenskog testa. U Sloveniji je od srijede dokaz o tome da su preboljeli Covid19, da su vakcinisani ili da imaju negativan test na koronavirus, biti obveza za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

GODISNJICA
MARKETING