Kako nagle promjene vremena utječu na organizam?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Koliko ste puta čuli da neko kaže da se osjeća loše zbog vremenskih neprilika. Umor, neispavanost, glavobolja i mučnina su samo neke od negativnih nuspojava lošeg vremena, a posebno nagle promjene vremena utječu na naš organizam.

Posljednjih godina se vrijeme izrazito promijenilo. Sve je više naglih promjena vremena kada u samo jednom danu temperature padnu ili se dignu za 20 stepeni, a tada najčešće osjećamo onu poznatu težinu. Simptome i tegobe koje osjećamo prilikom vremenskih promjena nazivaju se meteoropatija, a osobe koje pate od njih meteoropatima. Što se tačno događa s našim organizmom za vrijeme naglih vremenskih pomjena.

Promjene krvnog pritiska

Vaš pritisak može varirati zbog brojnih razloga, pa tako i zbog vremenskih nepogoda. Naime, kada dolazi do naglih promjena vremena, dolazi i do promjena tlaka, a to izravno utječe na naš organizam. Pod utjecajem visokih temperatura dolazi do širenja krvnih žila, što može dovesti do pada krvnog pritiska. Kod niskim temperatura dolazi do sužavanja krvnih žila, što može utjecati na povećanje krvnog pritiska.

Glavobolja

Osobe koje su inače sklone glavoboljama, teško podnose nagle i ekstremne promjene vremena. Česte su i pojave migrenskih napada.

Problemi sa spavanjem

Vrijeme utječe i na naš san.

Povećani broj srčanih udara

Kada su temperature niže, krv sporije kola našim žilama, a to itekako utječe na srce. Nažalost, tokom hladnijih dana povećava se rizik od srčanog udara. I ekstremne topline otežavaju rad srca i povećavaju rizik od srčanog udara.

Problemi s disanjem

Izrazito visoke ili niske temperature negativno utječu na naš dišni sistem, stoga se nemojte iznenaditi ako osjetite probleme s disanjem.

Oslabljeni imunitet

Nagle i ekstremne vremenske promjene izravno su udar na imunološki sistem, stoga se nemojte iznenaditi ako s padom temperature obolite od prehlade.

Kako ublažiti tegobe nastale uslijed promjene vremena?

Nažalost, ne možemo posve izbjeći tegobe koje nastaju zbog naglih vremenskih nepogoda, no svakako možemo tijelu pomoći. Pratite vremensku prognozu kako biste unaprijed znali što vas eventualno može očekivati. To se posebno odnosi na hronične bolesnike, mlađe i starije osobe, osobe koje pate od alergija i, naravno, meteoropate. Hronični bolesnici ne bi smjeli pretjerivati s lijekovima, dok osobe s alergijama trebaju pravodobno piti svoju terapiju. Slojevito odijevanje uvelike pomaže prilikom nestabilnog vremena. Kako bi se organizam što bolje priviknuo na vremenske uvjete, boravite što više na svježem zraku. Izbjegavajte alkoholna pića jer ona potiču gubitak tekućine i povećavaju toplinu tijela.

GODISNJICA
MARKETING