Portal 072info

Kako najlakše da očisite svoj smartphone

Pametne telefone nosimo posvuda sa sobom i koristimo ih u raznim situacijama. Neizbježno će im nakon nekog vremena trebati dobro čišćenje. Evo uputa kako riješiti najčešće probleme

Za većinu prljavštine koja se može naći na vašem smartfonu postoje sigurni i pouzdani načini uklanjanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mucice i drugo smeće u utoru za punjenje

Sve dok bežično punjenje ne postane sveprisutno morat ćemo se barem tu i tamo pozabaviti čišćenjem utora za punjenje od mucica, prašine, mrvica i drugog smeća koje nam se povlači po džepovima i torbama, piše tportal.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za čišćenje ćete trebati nekorištenu čačkalicu. Plastične su bolje jer se drvene znaju raskoliti, ali obje će poslužiti, kao i alat za otvaranje ladica za kartice SIM.

Dobro osvjetlite utor za punjenje i pažljivo gurnite čačkalicu u njega. Počnite uklanjati nagomilano smeće mekim pokretima uz vanjske rubove. Nemojte prejako pritiskati kako ga ne biste oštetili.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na opisani način možete počistiti i Appleov iPhone i smartfone s operativnim sustavom Android. Koristi li vaš uređaj stariji utor microUSB, pokušajte u njega puhnuti komprimirani zrak prije no što posegnete za kopanjem čačkalicom.

U svakom slučaju čišćenje obavite nježno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prašina u rešetkama zvučnika

Prije no što ćete pokušati ukloniti prašinu iz rešetaka zvučnika iglom za šivanje ili alatom za otvaranje ladice za karticu SIM, probajte ih očistiti komprimiranim zrakom. Ako ne uspijete, vjerojatno imate posla s materijalom čvršćim od obične prašine. Vrlo oprezno upotrijebite iglu kako biste uklonili što god je zapelo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ostaci hrane na zaslonu

Ako su se na zaslonu našle kapljice umaka ili ulja, brzo ih pokupite ubrusom kako se ne bi širile. Dubinsko čišćenje obavite kod kuće, u blizini umivaonika. Stavite komadić deterdženta za suđe na čist ručnik ili platnenu krpu pa trljajte rubom o rub tkanine pod mlazom vode dok ne dobijete malo pjene. Nemojte ga potpuno namočiti već tek koliko je dovoljno kako biste očistili mobitel.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vodu i neabrazivni deterdžent sigurno je koristiti u malim količinama, pogotovo ako čistite uređaje koji su certificirani kao otporni na vodu. Očistite smartfon pa ga osušite onako kako biste obrisali ruke nakon pranja.

Ako ga želite i počistiti od bakterija, pomiješajte destiliranu vodu i bijeli ocat u omjeru pola-pola pa smjesu ulijte u špricalicu za pranje prozora. Pošpricajte pametni telefon i obrišite ga krpom od mikrovlakana. Možete kupiti i gotovo sredstvo, ali pripazite da ne sadrži alkohol i amonijak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ljepljiva površina čije porijeklo ne znate

Ako ne pomogne krpa blago natopljena neabrazivnim deterdžentom, pokušajte ukloniti mrlju rubom bankovne kartice. Ali ne na zaslonu, već samo na kućištu! Korisni vam mogu biti i pamučni štapići za uši natopljeni acetonom, iako to ne preporučujemo osim u slučajevima kad ništa drugo ne pomaže jer aceton može ukloniti boju s kućišta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ruž, šminka i tome slično

Vrijede iste upute kao i pri uklanjanju ostataka hrane. Ako vam se mobitel često prlja na ovaj način, razmislite o dodavanju oleofobnog sloja zaštite i odmaknite malo uređaj od lica dok razgovarate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prljava zaštitna futrola/maska

Povremeno treba očistiti i zaštitnu masku, odnosno futrolu u kojoj držite pametni telefon. Ako materijal od kojeg je napravljena to dozvoljava, uronite ju u posudu s toplom vodom i neabrazivnim deterdžentom, pa ju izribajte četkicom za zube.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mrlje tinte i osušene ostatke hrane možete pokušati ukloniti ručnikom natopljenim sredstvom za čišćenje. Ako ništa drugo ne pomaže, upotrijebite pamučne štapiće za uši natopljene u barem 70-postotni alkohol za čišćenje.

U svakom slučaju futrolu ili masku po završetku čišćenja temeljito obrišite i pustite neka se osuši.

Kablo za punjenje

Za čišćenje kabla bit će vam dovoljan čist ručnik ili krpa s malo deterdženta i vode. Izbjegavajte izravan doticaj kabla s vodom.

Podijelite članak
  • 13
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME