Screenshot 1 129
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 29, 2021 @ 10:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Rast cijena u našoj zemlji građani osjete već mjesecima. Kako se predviđa njihov daljnji rast, ekonomisti tako predlažu mjere koje bi obuzdale poskupljenja. Ekonomski analitičar Faruk Hadžić navodi da je porast cijena hrane u Bosni i Hercegovini na rekordnom nivou, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

NER FIT

“Iako opći indeks kretanja potrošačkih cijena pokazuje da u našoj državi nema inflacije, jer je vrijednost ovog indeksa u prosjeku ove godine ispod 2 posto, indeks kretanja hrane je prvi put dostigao nivo od 7 posto u septembru”, kaže.

On predviđa da će zbog stalnog porasta cijena na svjetskom tržištu, prije svega energenata, i dolaska zimske sezone, vrlo izvjesno, cijene dodatno porasti.

“Na to je nedavno upozorio i Međunarodni monetarni fond (MMF). Da li je vrijeme da donosioci odluka u BiH znatno smanje poreska opterećenja, da naprimjer ukinu akcize na gorivo, bar privremeno do 30. juna 2022. godine, ili usklade penzije s indeksom hrane? Mjere postoje, samo je pitanje, da li postoji spremnost”, kaže Hadžić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Građani Bosne i Hercegovine već mjesecima se susreću s brojnim poskupljenjima, i to onih najpotrebnijih životnih namirnica. Tako je u proteklom periodu zabilježen najveći rast cijena goriva, ulja, piletine te voća i povrća.

Već smo pisali da je cijena dizel goriva u prvoj i drugoj sedmici januara ove godine bila 1,80 KM, dok je ona sada minimalno 2,27 KM, a kreće se i do 2,46 u zavisnosti od benzinske pumpe.

Cijena ulja početkom godine bila je 2 KM, a sada je ona negdje i više od 3 KM. Kilogram piletine mogli ste kupiti i za oko 7 maraka, dok je sada cijena oko 10 KM. Kada je riječ o povrću, najviše je porasla cijena krompira te se on prošle godine mogao kupiti za 0,80 KM, dok je njegova cijena sada od 1,50 do čak 2 KM. Domaća kruška, primjera radi, u oktobru prošle godine, u marketima u BiH koštala je 1,25 KM, dok je sada 2,45 KM.

LIDER