Kako odgojiti džentlmena

Nije rijetka žalba kako danas više nema pravih džentlmena (a i prave dame su nekako u manjku). Ukoliko želite, možete se pobrinuti da ih jednog dana bude više – načinom na koji odgajate djecu, jer lijepi maniri se, prije svega, nauče od roditelja.  

Naravno, svi znamo da odgoj potječe iz kuće, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da danas jeste teže odgajati djecu da budu fina i da se ponašaju kao mali kavaljeri i male dame.

Nauči u kući

Vaše dijete, ipak, nije konstantno s vama, na to kako će se ponašati utječu i drugi, i to, dobrim dijelom, i njegovi vršnjaci, čije odobravanje ono svakako želi – a među djecom je danas bahatost i nedostatak poznavanja osnovnih pravila bontona ne samo česta pojava već, čini se, i poželjan model ponašanja.

Dijete koje se ponaša najviše nadmeno i najviše bahato često će se nametnuti kao vođa, pa će ga ostala djeca kopirati.

Ipak, odgajanje djece da budu kavaljeri i dame nije nemoguće, naročito ne u ranom uzrastu, kada im je najvažnije šta o njima misle mama i tata. Najviše će imitirati roditelje, pa, ako roditelji paze na vlastite manire, na to kako se izražavaju, kako se ponašaju, i djeca će to usvojiti kao normalan obrazac ponašanja.

Djeca ne uče samo po modelu, odnosno, ne uče samo imitiranjem drugih, tako da im možete i na druge načine kazati i pokazati kako se kavaljeri i dame ponašaju.

Možete “damski i gospodski” obući i njihove omiljene igračke (računajući i plišanog medu, zašto da ne?), a možete im i za različite situacije davati prijedloge i usmjeravati ih kako da postupaju – recimo, dječake možete naučiti da ustaju osobama ženskog pola, bez obzira na to da li se radi o umornoj staroj baki, trudnici, ženi koja se vraća s posla ili petogodišnjoj djevojčici, ili da pridrže vrata osobi suprotnog pola, opet bez obzira na godine te osobe.

Kada idu kod nekoga na rođendan, mogli bi ponijeti neki damski ili gospodski poklon – cvijeće, parfem (dječiji), kravatu za dječake – umjesto CD-a s muzikom lošeg kvaliteta.

Pomoć i podrška

Ukoliko ovako odgajate djecu, bit će im neophodna i podrška u trenucima kada ih djeca kojoj je ovakvo ponašanje nepoznato ismijavaju. Bit će potrebno i odrediti neku granicu, naučiti djecu i prilagodljivosti, kako im komunikacija s djecom koja nisu odgojena na isti način ne bi bila nemoguća.

Zadatak nije baš lak, ali ako vam uspije, možete biti ponosne majke zato što su vam sinovi džentlmeni, a kćerke dame.

AVAZ