Kako početi vježbati jogu od kuće: Vodič za početnike

Podijelite vijest

Kako se polako prilagođavamo prestanku rada teretane, naći novu aktivnost u kući je veoma teško. Vlada je možda zatvorila teretane i rekreativne centre što nam ne daje razlog da ne budemo aktivni. Redovnom vježbom smanjujemo naše promjene raspoloženja, oporavak od nesanice i pokazao se kao odličan način uklanjanja stresa.

Za one koji nemaju tu mogućnost kućne teretane, vrijeme je da postanemo kreativni i napravimo od spavaće, dnevne ili hodnika mjesto za vježbanje. Ako tražite način da podignete vaš krvni pritisak ali ste ograničeni sa prostorom i opremom, joga je odlična zamjena.

Vjerovatno ste nekad razmišljali o prijavi na časove joge i fitnesa, ali nikad niste bili dovoljno ohrabreni da se upustite. Sad je najbolje vrijeme da iskoristite višak vremena i počnete!

Može biti obeshrabrujuće početi bez instrukcija i profesora kojeg bi pratili, stoga smo pripremili par savjeta za početnike.

– Prvo, nađite prostor u vašoj kući. Trebate dovoljno da postavite podlogu za jogu i prostor oko nje za istezanje (otprilike 50 centimetara).

– Podloga je jedini dio opreme koji vam treba. Ako nemate podlogu, možete je zamijeniti sa peškirom. Preporučuju se tri glavna koraka kod joga početnika. Prvi je mačka/krava, sa rukama i koljenima na podu, dok savijate leđa, držeći ruke pravim. Poza je odlična za zdravlje vaše kičme, pokretljivosti i veoma laka za naučiti. Plank je takođe jednostavan način za obnovu vaše izdržljivosti. Da bi poboljšali ovu rutinu, preporučuje se “položaj psa”. Krv se cirkuliše kroz mozak, obnavljajući vašu energiju i smanjuje stres – kaže fitnes instruktor Charlotte Holmes.

Ako želite pomoć pri izvođenju ovih vježbi, postoji mnoštvo online časova kao što je fitness aplikacija Fiit koja nudi primjere vježbi u zatvorenom prostoru, laka je za pratiti i napravljena od strane iskusnih trenera.

Yoga with Adriene je jedan od najvećih joga YouTube kanala kojim upravlja Adriene Mishler. Ona vodi besplatne, jednostavne online časove na svom kanalu od 6 miliona pretplatnika. Stvara nove izazove svakodnevno kao što su 30 dana joge ili poze za posebne potrebe zbog hroničnih bolova ili grčeva.

Emitiranje uživo je jedan od načina učestvovanja u časovima iz udobnosti vaše kuće. London joga studio, Dig Me Fitness, ima prenose uživo i joga sesije tokom dana kojim se možete pridružiti prije posla, na pauzi za ručak ili nakon završenog radnog dana sa hiljadama ljudi koji prate.

Ne biste trebali biti vremenski ograničeni. Vježbajte dokle god se osjećate lijepo i prilagodite svom vremenu. Pokušajte se fokusirati na stvari zbog kojih ste trenutno dobro i prepustite se njima. To je osnovna karakteristika joge.