AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Covid-19 je respiratorna bolest koja napada pluća, a do sada je niz simptoma povezan s koronavirusom. Jedan od njih je i glavobolja.

Glavobolja je zabilježena kao simptom i u ranoj i kasnoj fazi zaraze, a kod nekih pacijenata ovaj se simptom može javiti prije uobičajenih kao što su kašalj i temperatura.

Istraživači pokušavaju procijeniti koliko često se glavobolja pojavljuje kod oboljelih od covida-19. Dosadašnja istraživanja utvrdila su da se glavobolja javlja kod 11-34% pacijenata koji su hospitalizirani zbog covida-19. Slične procjene su objavili i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). U izvješću CDC-a se navodi i da je glavobolja češći simptom kod osoba mlađih od 65 godina.

U dosadašnjim izvješćima glavobolja koja je povezana s covidom-19 ima sljedeće karakteristike:

umjeren ili ozbiljan intenzitet,
uzrokuje pulsiranje ili pritiskanje,
javlja se na obje strane glave (obostrano),
može se pogoršati kada se sagnete.

Kako je razlikovati od migrene?

Kod glavobolje koja je posljedica migrene javljaju se i neki dodatni simptomi kao što su osjetljivost na zvuk i svjetlo. U slučaju zaraze koronavirusa, takvi simptomi se ne pojavljuju.

Kao i kod drugih virusnih bolesti, i kod covida-19 glavobolja se može pojaviti uz visoku temperaturu. Groznica je neuobičajena kod migrene, kao i kod drugih vrsta glavobolja, poput tenzijske ili klaster glavobolje.

Ako vas muči glavobolja i sumnjate na covid-19, izmjerite temperaturu te pogledajte koje još simptome imate, savjetuje Healthline. Ako primijetite da imate još neke klasične simptome koronavirusa, trebali biste se testirati na covid-19.