Kako provjeriti je li e-mail koji ste upravo primili prevara

haker laptop
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Lažni e-mailovi vrlo su često vezani uz pokušaje phishinga, odnosno sakupljanja i zloupotrebe korisničkih računa.

Izbjegnite neugodnosti i provjerite jesu li primljene poruke ispravne.

Najosnovniji način provjere lažnih e-mail poruka provjera je polja from i usporedba s pravom e-mail adresom.

Primjera radi, ako dobijete e-mail od Applea, vidjet ćete da je adresa [email protected], što znači da će prevaranti pokušati napraviti sličan mail poput [email protected] kako bi prevarili primatelja, piše Makeuseof.

Drugi primjer način je na koji prevaranti upisuju imena poznatih kompanija. Primjerice, mogu u adresi napisati “microsoft” koristeći slova “rnicrosoft”.

Prevaranti također mogu iskoristiti softver pomoću kojeg prikazuju legitimnu e-mail adresu. U tom slučaju puno je teže prepoznati legitimnost pošiljatelja, no ono na što se možete osloniti su gramatičke greške ili vrlo sumnjive linkove.

Druga stvar koju možete napraviti provjera je adrese u polju Reply To.

Svaki put kad dobijete email odgovarate na identičnu adresu osim ako dobijete drugačije upute. U slučaju prevaranata koji poruke šalju pomoću tuđe adrese, oni nemaju pristup računu žrtve čije ime koriste.

Drugim riječima, ako do vas dođe prevarantski mail koji od vas traži odgovor, vidjet ćete da polje za odgovor, odnosno link, ne ide na adresu pošiljatelja.

Ako prevaranti žele vaš odgovor, vrlo često ćete dobiti link na adresu na koju ga trebate poslati – ova metoda se najčešće koristi u sklopu vrlo primamljivih natječaja koji od korisnika traže da odgovore na e-mailove što im ih šalju poznati brendovi, kompanije, državne organizacije i tako dalje. https://10865610e32ec0ab5565d8d94a935778.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Treća stvar koju se isplati provjeriti je zaglavlje poruka. Elektronička pošta koristi tri sigurnosne tehnologije – SPF, DKIM i DMARC.

Ove tehnologije pomažu primateljima da provjere jesu li poruke došle od legitimnog pošiljatelja ili prevaranta.

Kako biste provjerili sigurnost e-maila, kliknite na tri točke u gornjem desnom kutu sumnjive poruke i pritisnite na Show Original (ili nešto slično).

Nakon toga biste trebali vidjeti je li e-mail prošao sve sigurnosne provjere. Premda ovaj status nikad ne može stopostotno provjeriti autentičnost poruke, on u tome može pomoći. Ako vidite rezultat fail ili soft fail, budite oprezni oko vašeg sljedećeg poteza.

GODISNJICA
MARKETING