Kako se najlakše odbraniti od napada zmije: Jednu stvar ne smijete raditi, upozorava biolog

Kako se najlakše odbraniti od napada zmije: Jednu stvar ne smijete raditi, upozorava biolog

Hibernacija traje od oktobra ili novembra do marta ili aprila, ali se zbog promjene globalnih klimatskih uvjeta i povećanja temperatura zmije posljednjih godina često mogu vidjeti i zimi, u decembru, januaru, februaru…

Najaktivnije su u proljeće

Najaktivnije su, objašnjava za N1 Srbija biolog Marko Divac iz tamošnjeg zavoda za zaštitu prirode, tokom proljeća, kada se bude iz hibernacije i migriraju za staništa gdje će provesti ostatak godine. U proljeće i jesen zmije su aktivne tokom cijelog dana.

Ako nas napadne zmija, šta da radimo?

– Zmije ljude vide kao predatore. Zmije su veoma plašljiva bića i bježe na najmanji znak opasnosti. Kada u prirodi naiđemo na zmiju, treba je pustiti da ode svojim putem – savjetuje biolog.

Potrebno je, ističe, ostati smiren i ne treba praviti nagle pokrete na koje zmije reagiraju.

-Nikako ih ne smijemo hvatati ili ubijati. Neadekvatno hvatanje i rukovanje zmijama može dovesti do povreda i trovanja – navodi biolog.

Prema riječima biologa, kada se krećemo po prirodi, potrebno je zaštititi se od ugriza zmija.

Adekvatna odjeća i obuća

– Neophodna je duboka obuća, nikako papuče i sandale, kao i odjeća dugih nogavica. Nikako kratke hlače. Također, ako se penjemo po stijenama, moramo detaljno pregledati prostor na koji stavljamo ruke i noge. Zmije se često penju i na drveće pa bi iz tog razloga trebalo obratiti pažnju i kada prolazimo ispod niskih grana – objašnjava, piše Krstarica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE