AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Nema sumnje da je koronavirus promijenio naše živote iz korijena. Međutim, čini se da se trenutno u javnom prostoru premalo govori o ženama koje su postale majke u jeku pandemije.

Rođenje djeteta predstavlja radost. Ali kako se osjećaju majke koje su to iskustvo doživjele u nimalo radosnom periodu kada je koronavirus počeo harati svijetom?

Prirodno je i sasvim normalno da je novopečenim roditeljima potrebna pomoć. Prijatelji i članovi njihovih porodica su uvijek tu da “uskoče” i daju im savjete koji će im pomoći da se snađu u novoj ulozi. U proteklih godinu dana se sve ovo odvijalo isključivo putem interneta, što je neuporedivo teže u odnosu na prijašnja, sigurnija vremena.

Brojni problemi

Krenimo od toga da je svima, a naročito porodiljama, potrebna psihološka podrška. Nije isto kada razgovaramo sa bliskim osobama putem video poziva i kada su one fizički prisutne pored nas. Ovakve situacije se mogu naročito odraziti na porodilje te dovesti do osjećaja usamljenosti (iako je njen partner vjerovatno tu sve vrijeme pristuan). Postoji vjerovatnoća i da dođe do pojave postporođajne depresije, naročito u pandemiji. Počinje osjećati da nije dorasla ulozi majke te da neće biti dobar oslonac svom djetetu.

Tu su i brige oko finansijskih sredstava. Treba se pobrinuti da ničega ne fali. Trudnice i porodilje su i prije bile “osjetljiva” grupa te su strahovale da ih poslodavac ne otpusti upravo zbog promjene koja se desila (ili će se desiti) u njihovim životima. Koronavirus je samo pojačao taj strah.

Šta će se događati u budućnosti?

Prema svemu sudeći, male su šanse da pandemija utihne. Sve prethodno navedene nedaće će, nažalost, nastaviti postojati i u ovoj godini. U trenutku pisanja ovog teksta još uvijek nije zvanično poznato koliko se beba rodilo u Bosni i Hercegovini u proteklih godinu dana. Bez obzira na to, ta djeca će sigurno u budućnosti imati neobična sjećanja na prve dane djetinjstva. Ipak se treba nadati da pandemija neće dugo potrajati. Trudnicama, porodiljama i svima onima koji se loše osjećaju treba staviti do znanja da nisu sami i da će na kraju sve proći u najboljem redu.