Portal 072info

Kako se pripremiti za trening na otvorenom tokom zime

Screenshot 7 498
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dolaskom hladnijih dana, mnogi zaljubljenici u trening ne odustaju od vježbanja na otvorenom.

Kako bi vježbanje bilo efikasno, s promjenom temperature važno je uvesti, savjetuju stručnjaci, i neke prilagodbe u pripremi za trening pa trening kako bi trening tokom cijele godine bio ugodan i siguran.

Tokom zimskih mjeseci treba se pobrinuti kako da izbjegnete opasnosti koje donose hladne temperature. S pravim informacijama o tome kako vježbati i obući se tokom zime, trening može biti siguran, lišen povreda i ugodan, bez obzira na hladnoću i druge vremenske (ne)prilike.

Kada je riječ o izboru vježbi tokom zimskog perioda, tu nema razlike. Sve ono što ste radili preko proljeća i ljeta, nastavite raditi i tokom jeseni i zime. Ono na šta biste trebali obratiti pažnju jeste kako ćete se obući. Odjeća koju izaberete mora biti prilagođena treningu koji ćete raditi, ali i vremenskim uvjetima koji vladaju.

Za aktivnosti poput trčanja, planinarenja, ali i treninga snage na otvorenom potrebno je da se obučete slojevito kako bi se komadi odjeće mogli skidati i vraćati kako se tjelesna temperatura bude podizala i spuštala, ali i temperatura zraka.

Tokom treninga vodite računa o onom što vam tijelo govori. Nemojte ignorisati znakove koje vam tijelo daje jer su oni pravi pokazatelj stanja u kojem se nalazite, ali i preduvjet dobrog treninga.

Osim slojevitosti, jako je važno birati odjeću od kvalitetnih materijala koji će tijelo održavati tijelo toplim i suhim te znoj udaljavati od tijela i isparavati. Ukoliko pada kiša ili je jako vjetrovito savjetuje se da izaberete jaknu koja ima oznaku da je vodootporna i koja će vas zaštititi od vjetra i kiše.

Odjeću možete podijeliti u tri sloja, donji sloj, srednji sloj i gornji sloj. Njihove funkcije su različite pa po tome treba birati i materijale. Funkcija donjeg sloja je održavanje kože toplom i suhom i “tjeranje” znoja dalje od tijela. Srednji sloj je zadužen za održavanje tijela toplim, a gornji sloj omogućava izvjetravanje znoja i sprječava djelovanje i prodiranje vjetra i kiše/vlage.

Uz funkcionalnost svakog sloja odjeće, važna je i udobnost koja će omogućavati nesputano kretanje za vrijeme treninga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME