Portal 072info

Kako se riješiti neugodnog mirisa cigareta

Da li ćeš se poslužiti blažim ili jačim i malo zahtjevnijim metodama zavisi od količine dima, koliko je prisutan u prostoriji…

Pušenje je loša navika, ali to ne znači da treba da se odrekneš prijatelja i “sortiraš” goste. Ako imaš prijatelje pušače ovi savjeti će ti pomoći da ukloniti dim cigareta iz soba.

Dim se “lijepi”, upijaju ga tepisi, zavjese, nameštaj, ali možeš da ga ukloniš. Da li ćeš se poslužiti blažim ili jačim i malo zahtjevnijim metodama zavisi od količine dima, koliko je prisutan u prostoriji, da li je tu boravio pušač duže vrijeme i slično.

Dubinsko čišćenje

Ako smatraš da je potrebno ukloniti dim dubinski onda će ti trebati malo više truda, a ako je riječ o malo dima onda preskoči ovaj dio i pređi na dio teksta “Brzo i jednostavno”.

Ako se dim duboko “inflitrirao” onda je potrebno veliko čišćenje. Operi svu odjeću, jastučiće, deke, prekrivače i materijale koji su bili u kontaktu sa dimom.

Obavezno skini zavjese, operi ih i potopi kratko u omekšivač.

Osvježi nameštaj, prebriši stolove, komode, očetkaj kauč, sofu i fotelju uz pomoć nježne četkice koju povremeno umačeš u rastvor vode i omekšivača.

Ako imaš pušača u kući ili su ti česti gosti pušači možeš zidove prefarbati poslije krečenja posebnim glatkim ili sjajnim premazom da bi spriječio da upijaju dim.

Drvenariju i parkete prebriši destilovanim sirćetom – ne brini miris sirćeta će nestati, a dim će biti “izvučen”. Ako je miris sirćeta isuviše intenzivan razblaži ga vodom i dodaj par kapi mirisnog eteričnog ulja po želji.

Tokom čišćenja poželjno je da držiš prozore otvorenim kako zbog raznih sredstava za čišćenje, tako i zbog samog dima i provjetravanja.

Brzo i jednostavno

Provjetravanje tokom boravka gostiju pušača je naravno vrlo bitno. Ukoliko možeš da nabaviš i aparate za prečišćavanje vazduha (mijenjaj filtere češće) to će napraviti veliku razliku. Dim će upiti jednim dijelom i zapaljene ukrasne i mirisne svijeće (stavi ih u posudice sa zrnima kafe ili suhim cvijetovima lavande), ali i aktivni ugalj postavi ga samo u posudicama na nekoliko mjesta po kući gdje se puši.
Dobro provetri prostoriju.

Napunite nekoliko manjih posuda sirćetom (možeš dodati i malo eteričnih ulja, recimo, lavande) pa ih stavi u sobe gdje je miris dima prisutan. Kuvaj kratko kore narandže i limuna, pa te posudice (još dok se voda isparava) stavi u prostorije.
Po namještaju i tepisima možeš posuti sodu bikarbonu, koja će upiti mirise, sljedeći dan samo usisaj, savjetuje portal Kuhinja-i-ideje.blogspot.com.

Podijelite članak