Kako se varaju kupci u BiH: Lažne akcije, jedna cijena na rafi, a druga na kasi…

Kupci su dužni platiti proizvod samo po cijeni koja ih je odlučila na kupovinu, u slučaju neusklađenosti istaknute vrijednosti robe s onom koju im žele naplatiti na kasi. 
 
Takođe, Zakonom o zaštiti prava potrošača RS i na nivou BiH, za neusklađenost pri formiranju, isticanju i pridržavanju cijena pravno lice, odnosno vlasnik trgovačke radnje u kojoj je izmanipulisan kupac, biće kažnjen iznosom od 2.000 do 10.000 konvertibilnih maraka, ukoliko potrošač prijavi prevaru s cijenama. 
 
To je potvrđeno “Nezavisnim” u Pokretu potrošača RS i Udruženju za zaštitu prava potrošača BiH, u kojima je broj prigovora nezadovoljnih i izmanipulisanih kupaca ipak veći od prigovora nadležnoj tržišnoj inspekciji. 
 
“U većini slučajeva kupci se veoma rijetko odlučuju da reaguju i iskoriste svoja zakonska prava. S jedne strane možda ih i ne poznaju dovoljno ili jednostavno ne žele da se izbore za njih”, kaže Dušanka Makivić, portparol Republičke tržišne inspekcije. 
 
Godišnje u prosjeku Tržišna inspekcija RS provede oko 4.900 redovnih kontrola ove vrste, te ustanovi kršenje zakona u segmentu neusklađenosti cijena u 10 odsto slučajeva, kao i Tržišna inspekcija FBiH. 
 
“Moje je mišljenje da treba postaviti i pitanje odgovornosti trgovca jer vlasnici radnji ne mogu imati informacije u svakom trenutku o cijenama na rafama i kasi. Pored toga, u velikim trgovačkim lancima cijene robe su sistemski usklađene i razlike na kasama su gotovo nemoguće”, kaže Mesud Lakota iz Udruženja potrošača BiH. 
 
Prema podacima ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, na bh. tržištu je evidentan porast lažnih akcijskih cijena, posebno u velikim tržnim centrima. 
 
“Imamo značajan broj proizvoda s oznakom ‘gratis’ ili ‘akcija’ ako kupite dva ili tri proizvoda, za koje se provjerom od strane samih potrošača i nekih UG za zaštitu potrošača utvrdi da se radi o lažnim akcijama”, pojašnjavaju u Kancelariji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

(novi.ba)

Prethodni članakJelovnik protiv PMS-a: Tegobe nestaju uz pomoć vitamina C
Sljedeći članakVEČERAS NA OBN TV: PSG – Barcelona od 20.40h