Kako sunce utječe na naše oči i kosu?!

Pretjerano izlaganje suncu može izazvati mnoge zdravstvene probleme. Pročitajte kakav utjecaj dugotrajna izloženost Suncu ima na naše oči i kosu.

Intenzivno UV svjetlo može naškoditi zdravlju očiju, pa i izazvati privremeno slijepilo. Konstantno izlaganje UV zrakama može trajno oštetiti vid. Zbog toga je važno nositi naočale s UV zaštitom. Sunčane naočale se dijele u pet kategorija, od 0-4. Kategorija 4 je prikladna za skijanje, dok su kategorije 3 ili 2 dovoljne za većinu ljetnih dana, prenosi Covermagazin.

Sunce izbjeljuje kosu. Osim toga kosa postaje osjetljivija, isušena, te se pojavljuju raspucali vrhovi. Međutim, kosa je dio organizma čije se stanice najbrže obnavljaju, a ljetne vrućine potiču rast kose, pa ćete vrlo brzo nakon ljeta i manjeg šišanja vratiti svoj sjaj i čvrstoću.

Ljeti se ne bi trebali izlagati kemikalijama, odnosno bojanju kose, jer na taj načini povećavate rizik od oštećenja. Najbolje bi bilo zaštititi kosu šeširom. Sprej sa zaštitnim faktorom ili balzam koji se ne ispire također pomaže blokirati sunčeva zračenja i sprječava oštećenja tjemena.

Prethodni članakSaznajte kakvo nas vrijeme očekuje danas
Sljedeći članakUIO BiH objavila podatke: Koliko se prikupilo od akciza na gorivo, a koliko od indirektnih poreza