33 2
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 6, 2021 @ 13:30
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Računi za grijanje oduvijek su tokom zime bili velika stavka svakog kućnog budžeta. Uz nekoliko savjeta računi možda mogu biti nešto niži jer je u današnje vrijeme svaka marka zlata vrijedna. Dolaskom hladnijih dana već ste sigurno poduzeli neke mjere kako biste uštedjeli na grijanju i zadržali toplinu u stanu, a uz topliju posteljinu, papuče i dekicu, dok se odmarate, možete napraviti još nekoliko koraka.

NER FIT

Samoljepljive trake

Stariji prozor i drvenarija – Imate li stariju drvenariju, lako je moguće da toplina izlazi iz prostorija, a to znači i veći račun za grijanje. Možete sebi pomoći tako da silikonom popunite oštećenja, a on nije skup i dovoljan vam je jedan dan da sve dovedete ured.

Trake za vrata i prozore – Na štokove vrata i okvire možete staviti samoljepljive trake upravo za tu namjenu pa će oni bolje prianjati i neće propuštati toplinu.

Kutije za rolete – Ovo mjesto često je zaboravljeno, a kod starije gradnje kroz otvore odnosno drvene kutije u kojima se nalaze rolete toplina lako prolazi. Njih možete popuniti gumenim ili spužvastim komadima, a složite ih tako da ne smetaju okretanju roleta.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Zaštitnici za vrata – Oni se najčešće koriste protiv propuha jer se polegnu na parket ili pločice ispred vrata, ali su i odličan izolator.

Iskoristite sunce – Svaki lijep i sunčan dan iskoristite tako da razmaknete zavjese jer će sunce pomoći održavanju topline u stanu. Naravno, čim sunce počne zalaziti, vratite zavjese.

Stavite komade folije iza radijatora

Tepisi – Zimi su vrlo korisni jer sprečavaju toplinu da prolazi kroz podove, a možete staviti i dodatne staze ako vam odgovaraju.

Iskoristite rernu – Svi imamo običaj zatvoriti vrata rerne nakon što ispečemo npr. ukusan kolač, ali tokom zime može se napraviti izuzetak jer će topao zrak dodatno zagrijati prostor.

Trik s aluminijskom folijom – Za ovo gotovo svi znaju, ali nije naodmet ponoviti – stavite komade folije iza radijatora pa će on odašiljati toplinu prema unutrašnjosti prostorije.

LIDER