Kako trčanje možete uspješno zamijeniti hodanjem

Trčanje je odlična forma treninga koju fitness treneri često preporučuju, ali on nije potpuno neophodan. Sličan kardio trening možete obaviti i ako hodate, jer se i neki oblici hodanja smatraju dobrim načinom za sagorijevanje kalorija. Ukoliko želite zamijeniti trčanje hodanjem, obratite pažnju na frekvenciju hodanja. U početku pokušajte hodati dva do pet puta sedmično, obratite pažnju na vašu formu i prilagođavajte se njoj. Ukoliko ste već veoma aktivni, možete praktikovati hodanje pet i više puta sedmično.

Hodajte brzim, a ne ležernim tempom ukoliko želite rezultate. Vrijeme je jako bitan faktor u ovoj formi treninga, te se ne smijete forsirati ali u isto vrijeme ne smijete ni hodati previše laganim tempom.

Važno je znati da je se prije treninga uvijek potrebno zagrijati, a poslije ohladiti. Zagrijavanjem ćete svoje tijelo pripremiti za napore koji slijede, a istezanje će spriječiti upalu mišića i ubrzati proces oporavka.

Probajte prvih pet minuta hodati laganim tempoma, zatim nastavite hodati malo žustrije naredne dvije minute, da bi onda ponovo usporili i hodali usporenim tempom. Praktikujte ovakav tempo dok se ne uhodate, te ga lagano prilagođavajte i ubrzavajte po potrebi.

Klix.ba