1 17
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 14, 2021 @ 13:50
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Svako godišnje doba nosi sa sobom neke specifičnosti, kako po ljepoti i blagodatima prirode tako i po nekim manje lijepim stvarima. Koje su to zamke proljeća i kako ih možete izbjeći ili ublažiti?

Prisustvo polena

Veliki broj ljudi pati od neke forme alergijskog konjunktivitisa. Najčešća forma je proljetni-vernalni konjunktivitis, koji nastaje kao reakcija na pojačano prisustvo polena u zraku. Ovaj konjunktivitis se javlja kod mlađih pacijenata dječijeg do pretpubertetskog uzrasta (od 5 do 20 godina).

Simptomatologija može biti toliko izražena da pacijent izbjegava izlazak iz kuće, ne može u punom kapacitetu obavljati aktivnosti u školi, a povećan je i broj pacijenata u oftalmološkoj ambulanti. Dva puta je češći kod osoba muškog spola. Daleko češće se javlja u predjelima sa suhom i toplom klimom te dolaskom zime dolazi i do smirivanja tegoba kod ovih pacijenata.

Kako je neposredni povod alergijske reakcije kontakt s alergenom, savjetuje se što češće umivanje vodom. Ukapavanje vještačkih suza bez konzervansa, također, može biti od koristi.

Bez kamilice

Na internetu možete naći mnoštvo savjeta za uklanjanje podočnjaka i smanjenje crvenila oko očiju oblogama od kamilice. U našoj praksi, a što je i u naučnim člancima potvrđeno, imamo slučaj da ovakvi postupci mogu dovesti do izrazitog pogoršanja simptoma te se držanje obloga od kamilice za alergijski konjunktivitis ne preporučuje. Ovo je zbog toga što je kamilica cvijet pa i sama može biti uzrokom alergije.

Kako razlikovati

Svrbež je dominantan simptom kod alergijske upale. Infekcije oka uzrokovane koronavirusom su dosta rijetke, javljaju se tek kod nekoliko procenata pacijenata s težom kliničkom slikom zaraze. Kod alergijskog konjunktivitisa pacijent obično nema povišenu tjelesnu temperaturu, a to je jedan od dominantnih znakova kod COVID-19 infekcije. Simptomatologija gornjih respiratornih puteva je, također, različita. Dok je za alergije tipična kihavica, u virusnoj infekciji pacijent se više žali na bol u ždrijelu te malaksalost.

LIDER