AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Svima nam je dobro poznato koliko je neprijatno kad otvorimo vrata od kuće i odmah nas “zapljusne” miris duvanskog dima.

Koliko god čistili i provjetravali, taj miris se jednostavno uvuče u stvari i čini se kao nemoguća misija da ga se otarasimo. Ipak, postoje neka rješenja.

Otvorite širom prozore

Nabavite prečišćivač vazduha i koristite ga nekoliko dana. Bocu s raspršivačem napunite esencijalnim uljem pa naprskajte namještaj, unutrašnjost ormara i tepihe.

Tepih

Veću količinu sode bikarbone pospite po tepihu i stazama. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta pa usisajte. Soda će ukloniti neprijatni miris i iz najdubljih dijelova tepiha.

Ako se u vašem domu godinama konzumiraju cigarete, vjerovatno ćete ovo morati ponoviti nekoliko puta.

Zidovi

Osim dugotrajnog mirisa, dim će ostaviti i žućkastu nijansu na zidovima. Da biste se riješili i jednog i drugog, nakvasite krpu univerzalnim sredstvom za čišćenje i pređite preko svih zidova. Naravno, prije toga uradite test na manjem dijelu zida kako biste bili sigurni da čišćenjem nećete oštetiti boju na zidovima.

Zatim, pomiješajte jednake dijelove alkoholnog sirćeta i vode, nanesite na krpu pa još jednom pređite preko svih zidova. Ako i dalje osjetitite miris cigareta, razmislite o ponovnom krečenju.

Tapacirani namještaj

Primijetićete da se sa tapaciranog namještaja najteže i najsporije uklanja miris cigareta. Možete ga prebrisati alkoholnim sirćetom razblaženim u vodi ili posuti sodom bikarbonom, sačekati 24 sata te detaljno usisati.

Međutim, najbolji savjet bi bio da potražite pomoć profesionalnih čistača koji će posao uraditi na najbolji mogući način.