Kako vježbe utječu na bol u kukovima

873x400 5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bol u kuku je vrlo česta pojava s kojom se susreće veliki broj svjetske populacije. Na svakih 10 kilograma dodatne tjelesne težine koju nosite, postoji dodatnih 50 kilograma pritiska na kukove i koljena. Ako vaši zglobovi osjećaju naprezanje, pronađite težinu koja vam najviše odgovara i razgovarajte sa svojim ljekarom o najboljim načinima mršavljenja, savjetuje dr. Edin Buljugić, fizijatar.

Višak kilograma

– Ovisno o tome što uzrokuje bol u kuku, gubitak viška kilograma može pomoći i olakšati kretanje. Da biste smanjili pritisak, koristite ručna kolica za namirnice i prtljag s točkovima. Ako nosite torbicu, razmislite o stilu ruksaka – kaže dr. Buljugić.

ČITAJ JOŠ:  Greška na Facebooku spojila dvoje neznanaca

Naš sagovornik govori kako treba odmoriti kuk dok bol ne popusti. Nakon što to učinite, prepišite sebi dnevnu dozu vježbe za izgradnju jačih mišića i zadržavanje ukočenosti zglobova.

Pitajte svog ljekara da li bi vam aktivnosti s malim utjecajem, poput hodanja, plivanja ili joge, olakšale stanje.

– Kretanje će vam pomoći u kukovima, ali ovo nije vrijeme za trčanje nizbrdo ili kikboksing. Počnite polako s nekoliko minuta na sobnom ili eliptičnom biciklu. Kako bol lagano prestaje, možete povećati vrijeme vježbanja. Za vrhunsku vježbu s niskim utjecajem upotrijebite bazen ili spa centar. Voda podržava vaše tijelo i uklanja dio stresa sa zglobova – govori dr. Buljugić.

ČITAJ JOŠ:  Šta ne bi trebalo da govorite djetetu?

Rutina i forma

Postoje i posebne vježbe, dodaje dr. Buljugić, koje mogu pomoći kod bolova u kuku. Oni mogu djelovati na dijelove vašeg tijela koji podržavaju ove zglobove, uključujući vaše noge i jezgru. Da biste dobili pravu rutinu i formu, najbolje je raditi s profesionalcem, poput fizioterapeuta. I nemojte se forsirati, ako osjetite bol tokom vježbanja, prestanite.

– Bol u kuku možete tretirati i primjenom fizikalnih procedura koje u znatnoj mjeri mogu poboljšati vaše stanje.

Bol u kuku tretiramo analgetskim strujama, kratkovalnom dijatermijom, terapijskim ultrazvukom, tecart terapijom, vacum terapijom i deep oscilation terapijom – navodi dr. Buljugić.

ČITAJ JOŠ:  Stalna promjena smjena na poslu može naštetiti zdravlju srca

Koristite hladne obloge

Imate li pri ruci vrećicu smrznutog povrća? Umotajte je u tanki peškir i pritisnite direktno na bokove kako biste ublažili bol, savjetuje dr. Buljugić.  Također možete upotrijebiti i toplinu poput vrućeg tuša ili obloga za opuštanje mišića neposredno prije istezanja.

GODISNJICA
MARKETING