Kako znati da li pravilno sjedite?

Screenshot 1 1484
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Veliki dio života provodimo sjedeći. Prvo u školskim klupama, a sad i u kancelarijama, radeći na računaru. Svakodnevno. Da li ste se ikad zapitali kako sjedenje utiče na vašu produktivnost, koncentraciju… i da li je ono krivo za bol u mišićima?

Istraživanja kažu da od načina sjedenja zavisi i to kako ćete se osjećati. Pravilno sjedenje je važno jer čuva koštano-mišićni sistem od povreda.

Šta podrazumijeva pravilno sjedenje?

Cela stopala treba da stoje ravno na podu, butine da budu paralelne s njim, a koljena savijena pod uglom od 90 stepeni. Laktove bi, takođe, trebalo saviti pod pravim uglom i držati blizu tijela (nema potrebe da ih pribijate uz rebra). Ramena moraju biti opuštena, nikako u grču. Nasloni za ruke daju podršku rukama, a to će vas spriječiti i da se savijete naprijed i preopteretite gornji dio leđa i vrat. Ukoliko vaša stolica nema rukohvate, podesite visinu stolice i položaj računara tako da laktovi, ipak, budu pod pravim uglom. Šake treba lako da dosegnu tastaturu, tako da računar ne smije biti previše udaljen od ivice stola.

ČITAJ JOŠ:  Čari tople vode: Tri odlična recepta za mršavljenje

Šta je još važno za pravilno sjedenje?

Glava, ramena i kukovi treba da budu u istoj ravni, tako da silueta formira pravu liniju. Ne zaboravite da je pri sjedenju veoma važan i položaj karlice. Kičma ima svoju prirodnu zakrivljenost i nemojte pokušavati da je cijelu priljubite uz naslon stolice. Postavljanjem jastučića u lumbalnom dijelu pružićete dodatnu podršku mišićima donjeg dijela leđa, a to će spriječiti bolove u kičmi.

Monitor treba da bude udaljen od vašeg tijela u dužini podlaktice, a oči moraju biti u liniji s vrhom monitora. Tako ćete spriječiti krivljenje vrata i bolove koji odatle proizilaze. Vrat treba da stoji ravno, nikako da bude savijen unapred.

ČITAJ JOŠ:  Marija Šerifović poslala jasnu poruku podrške LGBT populaciji na koncertu ispred Skupštine Srbije

Ergonomics woman silhouette correct sitting and standing posture when using a computer

Tokom višesatnog rada, krivljenje kičme je neminovno. Zbog toga, povremeno provjeravajte da li držite tijelo onako kako treba, u pravilnom položaju. Ako neki dio tijela počne da vas boli, to je signal da nešto ne radite kako treba. Pritom, imajte u vidu da se nepravilan položaj jednog dijela tijela može reflektovati na okolne mišiće i zglobove. Ako vas boli kičma, možda koljena ne stoje pod dobrim uglom.

ČITAJ JOŠ:  Zeničanin oduševio nastupom, na prvim taktovima dobio svih šest glasova (VIDEO)

Ne zaboravite da povremeno morate i ustati i prošetati. Pokrenite cirkulaciju, razmrdajte ukočene mišiće, a ukoliko imate desetak minuta – možete uraditi i neke vježbe istezanja. Dugo sjedenje loše utiče na kičmu, a povremeno ustajanje donijeće vam bar malo olakšanja i spriječiti povrede zglobova i mišića.

GODISNJICA
MARKETING