Kalabuhov: Približavanje BiH i NATO-a je neprijateljski korak za Rusiju

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Približavanje BiH i NATO je neprijateljski korak za Rusiju i jedne i druge strane, rekao je u emisiji “Telering” ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Kalabuhov je podsjetio da je NATO nakon ove njegove izjave potvrdio da saradnja sa BiH ne znači i članstvo u Alijansi.

On je naveo da svaka zemlja treba da bude svjesna da kada ulazi u organizaciju poput NATO-a, osim pozitivnih efekata, postoje i obaveze, a one nisu baš tako jednostavne, zbog čega Rusija mora da brani svoje interese.

Kalabuhov je istakao da je primarni interes Rusije u BiH da se građani sami opredjeljuju o unutrašnjim i spoljnim političkim prioritetima.

Kada je riječ o Uredu visokog predstavnika, ruski ambasador je rekao da Rusija smatra da je potrebno zatvoriti OHR, kako bi građani mogli sami odlučivati šta im je potrebno.

– Pitanje OHR-a nije praktično, to pitanje je egzistencijalno, zato što je djelovanje OHR-a za 25 godina dovelo do toga da ljudi ne mogu i ne žele da se dogovaraju, jer misle da je OHR tu da im riješi probleme – rekao je Kalabuhov.

On je istakao da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da mora brinuti o njegovoj realizaciji.

– Naši partneri, uključujući i visokog predstavnika Valentina Incka, svaki put govore za integraciju BiH u EU, za integraciju BiH u NATO, iako to nije dejtonska problematika i zbog toga naši zapadni partneri, koristeći Dejtonske mehanizme OHR-a, žele da guraju agendu koja nije dejtonska – rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov je poručio da Rusija ima principijelnu poziciju da razvija odnose sa svim narodima u BiH, te da kao ambasador razgovara sa svim narodima koji žive u BiH, prenosi RTRS.

GODISNJICA
MARKETING