Kalifornijski grad zabranjuje prodaju grickalica na kasama

shutterstock 1130116451 725x483 1

Kalifornijski grad Berkli zabranit će prodaju slatkih i slanih proizvoda na blagajnama supermarketa kako bi promovisao zdraviju ishranu, prenose lokalni američki mediji.

Gradsko veće Berklija, studentskog grada sa 120.000 stanovnika smještenog uz San Francisko, ove je sedmice jednoglasno prihvatilo mjeru koja će zabraniti proizvode s više od pet grama šećera ili 250 miligrama soli.

Zabrana se odnosi i na sva pića koja sadrže dodatne šećere ili vještačke zaslađivače. U mjeri se naglašava kako jeftina hrana bogata solju, zasićenim mastima i dodatnim šećerima dominira policama na kasama.

Potrošači su tamo “skloniji impulsivnoj kupovini, a roditelji moraju da se bore sa svojom djecom koja pri kraju kupovine traže slatkiše”.

Zabrana se odnosi na 25 supermarketa u tom gradu i stupa na snagu u martu iduće godine, a prve inspekcije očekuju se od januara 2022.

Berkli je 2014. prvi uveo porez na gazirana pića, što su kasnije učinili i drugi američki gradovi.

Prema istraživanju objavljenom početkom 2019., stanovnici tog grada su u godini uvođenja tog poreza smanjili svoju konzumaciju zašećerenih pića za 21 posto.

Taj je pad 2017. narastao na čak 52 posto.