Kamiondžije za samo jednu turu mogu da zarade i 10.000 eura, a mnogi odbijaju da voze iz jednog razloga

2 2021 04 02 07 32 00 Kamioni granica 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Uslijed izbijanja rata u Ukrajini transport robe ka i iz Rusije je postao problematičan, što zbog promjene ruta, rizika, čekanja na granicama, te su kompanije sada spremne da daju i po 10.000 eura za jednu turu do Moskve.

– Transport preko Ukrajine je stao, i naše i strane kompanije koje sarađuju sa tamošnjim su se našle u situaciji da moraju da se snalaze. Otvorile su se dvije rute, jedna preko Turske i azijskih zemalja kako bi se Rusiji prišlo sa juga, i druga preko Poljske i Bjelorusije. Jednu turu plaćaju i po 10.000 eura, ali pored toga što vozača generalno nema, rizik koji prati takve vožnje uglavnom odgovori vozače od takvog poteza. Ali oni koji su spremni na tako nešto ubiraju ozbiljnu zaradu, kaže za “Blic” jedan vozač upoznat sa prilikama na tržištu u Srbiji.

Razloga za nagli rast cijena transporta robe ima nekoliko. Na prvom mjestu je pomenuti rizik i komplikacije (dugo čekanje na granicama, kamioni koji se uglavnom vraćaju prazni i sl.), i zbog istog i veliki broj vozača odbija da prihvati turu. Na drugom mjestu je globalni faktor, tj. poskupljena svih troškova vezanih za prevoz kao što su gorivo, putarine, usputni trošak vozača itd. Na trećem mjestu je hroničan nedostatak vozača, te se ta anomalija na tržištu rada preliva i u ovom slučaju na veće cijene.

Povećani troškovi

Od početka krize, troškovi prevoza su drastično porasli. Troškovi transporta su po samom izbijanju rata skočili 30 posto, a kako vrijeme odmiče oni kontinuirano rastu. Tome doprinosi i logistički haos na granicama zemalja koje su i dalje otvorene ka Rusiji. Za put koji je ranije trajao oko dvije nedjelje, sada treba i više od duplo vremena.

– Kada na taj duplo duži put uračunamo poskupljenja goriva, hrane i ostalo, trošak svakog vozača je postao ogroman, kaže sagovornik i dodaje da je i to jedan od razloga, pored rizika zašto se mali broj njih odvaži na ovaj potez.

Nafta Brent je nastavila da poskupljuje i popela se na nivo od oko 124 dolara po barelu, prema podacima sa portala oilprice.com.

GODISNJICA
MARKETING