Kampanja ‘‘Društveno odgovorni‘‘: Treba nam što više jeftinih proizvoda

Kampanja ‘‘Društveno odgovorni‘‘: Treba nam što više jeftinih proizvoda

Predstavnici Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i određeni proizvođači i dobavljači postigli su dogovor da se i u februaru nastavi kampanja Društveno odgovorni, jer su zadovoljni rezultatima koje je dosad polučila.

Inflacija u stagnaciji

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić kaže za Oslobođenje da je u oktobru ova kampanja krenula sa 45 proizvoda, sa nula posto marže, te se početkom ove godine nastavila. Međutim, u februaru su na policama samo oni proizvodi za koje su se proizvođači i dobavljači odrekli jednog dijela marže.

– Mi pratimo dalje trendove, a ono što nam pokazuju podaci kampanje jeste da je inflacija u stagnaciji. To je pokazatelj da smo na vrijeme detektovali problem i donijeli odluku o društveno odgovornoj kampanji. Ta cijena proizvoda je zasad stalna i ne očekujemo značajniji rast, kazao je Šulić i dodao da će ovo ministarstvo dodatno pomoći ugroženom stanovništvu u RS-u.

image

– Odlukom Vlade RS-a u februaru ćemo podijeliti 500 tona brašna socijalno ugroženim porodicama putem Crvenog krsta. A također ćemo iz interventnih nabavki obezbijediti značajnu količinu socijalnih paketa, koji će sadržati osnovne životne namirnice koje imamo u skladištu, ističe on.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Reakcija, smatra da su sve aktivnosti koje imaju za cilj zaštitu potrošača dobre i potrebne društvu.

– Na samom početku bilo je pritužbi potrošača koji nisu znali koji su proizvodi sa nula posto marže, a koji su sniženi. Da li je ovakva kampanja bila dobra? Bili smo svjedoci velike potražnje za ovim proizvodima i praznih rafa. Žao mi je što se više proizvođača i marketa nije uključilo, prije svega mislim i na pekare. Nadam se da će resorno ministarstvo pronaći način da nagradi učesnike u ovoj kampanji kako bi se u budućim pozivima odazvao što veći broj kako trgovaca tako i proizvođača, kaže Srdić.

Konačni cilj

A hoće li se kampanja poslije februara nastaviti? Šulić odgovara: “Ova kampanja će se možda mijenjati i bit će u nekim drugim oblicima, odnosno bit će druge vrste akcija koje će sami trgovački lanci raditi. Naš konačni cilj je da po završetku socijalne karte RS-a kreiramo određene javne kampanje, a tu će biti stalna kategorija onih kojima je to najpotrebnije”.

Napominje kako je to sveobuhvatan posao kojem se treba pristupiti ozbiljno.

– Ono što je nama važno je da napravimo kvalitetnu socijalnu kartu, da se izbjegnu sve moguće manipulacije, te da svako ko je u stanju socijalne potrebe ne bude izostavljen, da spriječimo pojedine zloupotrebe koje su moguće. To su razlozi zašto se ovako dugo radi socijalna karta, objašnjava ministar.

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE