KANTONALNI SUD ZENICA: Saslušan vještak balističke struke

Podijelite vijest

Saslušanjem vještaka balističke struke i iznošenjem materijalnih dokaza odbrane, pred Kantonalnim sudom u Zenici okončan je dokazni postupak na suđenju Fadilu Dajiću i Vahidu Hadroviću za zločine počinjene u Kaknju.

Hadrovićeva odbrana pozvala je Brunu Franjića, vještaka balističke struke, nastojeći dokazati da optuženi nije, kako se navodi u optužnici, kundakom udario civila Sekulu Poletana, kojeg je potom ubio prvooptuženi Fadil Dajić.

Vještak je izjavio da je nalaz baziran na fotodokumentaciji i zapisniku o ekshumaciji ubijenog, uz naznaku da te fotografije nisu sačinjene po pravilima balistike.

Njegovo je mišljenje da su povrede na glavi nastale djelovanjem projektila vatrenog oružja, a ne udarcem kundaka takve puške. Prema približnoj putanji projektila, vještak je ustanovio da je jedan metak okrznuo, a drugi pogodio ubijenog u sljepoočnu kost sa izlaznom putanjom u predjelu vilice.

Hadrovićev advokat Anto Grgić je nakon saslušanja vještaka izjavio da je Tužilaštvo trebalo zatražiti vještačenje kako ne bi došlo do pogrešnog optuženja, a Tužilaštvo je odbilo unakrsno ispitati vještaka smatrajući da je riječ o nezakonitom dokazu, odnosno da Odbrana u ovoj fazi postupka nije imala pravo tražiti vještačenje.

Tužilaštvo je preciziralo optužnicu, izmijenivši datum izvršenja djela sa 10. na 9. juni 1993. godine.

Vahid Hadrović, bivši policajac i Fadil Dajić, nekadašnji pripadnik Armije BiH (ABiH), optuženi su da su tog datuma u naselju Plandište ubili civila Sekulu Poletana.

Iznošenje završnih riječi zakazano je za 13. juni, javio je BIRN -Justice Report.

 

Fena