Kantoni otpočeli proces nabavke, iz ZZJZ FBiH poručuju: Vakcinacija je najefikasnija mjera zaštite od gripe

Kantoni otpočeli proces nabavke, iz ZZJZ FBiH poručuju: Vakcinacija je najefikasnija mjera zaštite od gripe

Iako se virus gripe detektira tokom cijele godine, ipak, činjenica je da je njihova cirkulacija najizraženija tokom jeseni i zime.

Tako epidemiološki nadzor nad gripom u Federaciji BiH, kako nam je potvrđeno iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH, započinje u oktobru, a završava u maju.

Brzo širenje

– Svake godine u FBiH se registrira između 30.000 i 40.000 osoba sa simptomima sličnim gripi. Od gripe mogu oboljeti svi, jer se virus brzo širi. Ipak, najosjetljiviji su stariji ljudi, mlađa djeca i osobe s hroničnim oboljenjima, koje su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija, a koje uključuju upale pluća, miokarditis, odnosno upalu srčanog mišića, i encefalitis, odnosno upalu mozga, koji mogu ugroziti život – kazali su nam iz Zavoda.

Naglasili su da je vakcinacija najefikasnija mjera zaštite od gripe, koja se provodi svake godine prije sezone gripe, budući da su za stvaranje zaštite potrebne dvije do tri sedmice.

Visoki rizik

– Svjetska zdravstvena organizacija vakcinaciju preporučuje i u toku sezone gripe, jer je nekada aktivnost najveća u februaru, pa i u martu. Rutinska godišnja vakcinacija za preporučene grupe pruža dobru zaštitu osobama koje su pod visokim rizikom od gripe – poručuju iz Zavoda.

I ove godine će Zavod nabaviti vakcine protiv gripe za zdravstvene radnike u Federaciji BiH, a ukupno će osigurati 6.000 doza.

Inače, nabavka vakcina protiv gripe je u kantonalnoj nadležnosti. Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona dr. Andrea Jurić nam je rekla da je proces nabavke počeo, a ove godine su planirali manje od 2.500 doza, koliko su lani naručili.

Veliki problem

– Ostalo nam je neiskorištenih doza jer je opao interes za cijepljenje i protiv gripe. Generalno, opao je interes za cijepljenje, pogotovo kada je riječ o djeci, i bojim se da će nam to u budućnosti stvoriti veliki problem – kazala nam je dr. Jurić.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS

POVEZANE OBJAVE