Karcinom, dijabetes, srčani problemi: Krvna grupa otkriva kojim ste bolestima podložni

0d4e46fedeb927f6adc5ee030be5e1d3 jpg pagespeed ce nsS7zceWFb
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Važno je u svakom trenutku znati koja je vaša krvna grupa, a posebno ako se radi o hitnom stanju, kada vam ta informacija može i spasiti život.

Postoji osam glavnih krvnih grupa, a to su: A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ ili AB-.

Stručnjaci kažu kako krvna grupa može otkriti i kojim ste bolestima podložni.

Bolesti srca

Dobra je vijest za osobe koje imaju grupu 0 da istraživanja pokazuju kako je rizik za razvojem bolesti srca za vas nizak. Stručnjaci nisu sigurni zašto, a neki misle kako se može raditi o tome da su druge krvne grupe povezane s višim nivoima holesterola i proteina koji su povezani s nastankom krvnih ugrušaka, puše webmd.com.

Rak želuca

A, AB, i B krvna grupa podložnije su ovoj bolesti od grupe 0. Posebno se to odnosi na grupu A kod kojih se češće primjećuje rak želuca. Istraživači misle da je moguće da se radi o infekciji H. Pilori bakterijom koja se češće javlja kod grupe A. Ta se bakterija često nalazi u trbuhu i može uzrokovati upale i čireve.

Pamćenje

Studija je pokazala da osobe koje često imaju probleme s pamćenjem imaju AB grupu.

Rak gušterače

Ako ste grupa A, AB, ili B imate veći rizik. Molekule u krvi grupe A i B pomažu bakteriji Helicobacter pylori da raste i razvija se u crijevima. Za vas postoje veće šanse da dobijete rak gušterače.

Stres

Stres povećava nivo kortizola u krvi, hormona stresa. Osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i povišene nivoe kortizola. Možda vam jednostavno pada nešto teže.

Malarija

Krvna grupa 0 može pomoći da se oduprete ovoj bolesti, a ona je uzrokovana ugrizom komarca. Parazitu je teže da se nastani ako imate krvnu grupu 0.

Čir

Čir na želucu je jako bolna stvar i otežava svakodnevni život, a čini se da se češće događa osobama koje imaju krvnu grupu 0.

Krvni ugrušci

Venska tromboza je stanje kada se ugrušci stvaraju u dubinskim venama, primjera radi, onima koji se nalaze u vašim nogama. Istraživanja pokazuju kako osobe koje imaju A, B ili AB grupu imaju i veće šanse da im se dogodi ovaj problem.

Dužina života

Šanse da ćete živjeti duže imaju oni s krvnom grupom 0. Stručnjaci misle kako je to posljedica smanjenog rizika od bolesti srca i krvnih žila.

Plodnost

Vaša krvna grupa ne može predvidjeti kada ćete ostati trudni, ali može igrati ulogu. U jednoj studiji se pokazalo kako žene koje imaju manji broj zdravih jajnih ćelija češće imaju krvnu grupu 0, ali je potrebno još istraživanja kako bi se to dokazalo.

Dijabetes

Dijabetes tip 2 češće se događa osobama s krvnom grupom A i B.

Moždani udar

Vaš rizik za moždanim udarom raste ako imate krvnu grupu AB. Ljekari misle da je to posljedica podložnosti razvijanja krvnih ugrušaka.