574A5B42 AE34 4D35 AA16 1B5C3B612C9F
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić na Biskupskoj konferenciji u Banjoj Luci pozvao je političare u Bosni i Hercegovini da se prestanu svađati i javno razmjenjivati različite optužbe te sjednu za sto i pronađu rješenja otvorenih pitanja.

Kardinal ističe i kako je vrijeme da političari prestanu slati jedni drugima otrovne strijele posredstvom medija jer su obične ljude umorili neproduktivnim svađama. 

– Razumljivo je da ova zemlja može opstati ukoliko se bude poštivala jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i njezinih manjina koje u njoj postoje – kazao je kardinal Puljić ističući da ni sama Evropa ne može opstati bez poštivanja svoje različitosti i jednakopravnosti, prenosi Hina.

Biskupi iz BiH su na zasjedanju u Banjoj Luci ponovo otvorili pitanje povrata oduzete crkvene imovine, ocijenivši kako se iz političkih struktura namjerno opstruira rješavanje tog pitanja i nastavlja kršiti prava ne samo vjerskih zajednica, nego i običnih ljudi, koje se sada, nakon ratnog stradanja, pokušava po drugi puta protjerati i etnički očistiti jer im vlasti ne žele vratiti oteto u ratu.

Banjalučki biskup Franjo Komarica je kao drastičnu ilustraciju ovog problema naveo status zemljišta odnosno građevina koje pripadaju trapističkom samostanu “Marija Zvijezda”. 

– Ovdje nije riječ o nacionaliziranoj imovini, nego o bespravom oduzimanju – kazao je biskup Komarica. 

Podsjeća kako je na zemljištu koje je i dalje predmet spora planirana izgradnja Evropskog centra za mir i međuetničku saradnju.