ED493478 6CD8 4290 AA2A 633B3047C4D1
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Kultura

Omladinski hor u Zenici, na čelu sa profesorom Milenkom Karovićem, ove godine obilježava 30 godina uspješnog rada i djelovanja tokom kojih je kroz hor prošlo čak 3.200 pjevača. Prema riječima maestra Karovića, čitava 2021. godina bit će slavljenička u nadi da će se mjere uzrokovane koronavirusom ublažiti.

Najbolje stvari

-U povodu nama značajnog jubileja publici ćemo pokloniti koncert “My way”, na kojem ćemo izvesti sve naše najbolje stvari od 1993. godine do danas. Prva pjesma na koncertu bit će upravo “My way”, a izvest će je pjevač Saša Domuz koji ju je pjevao 1993. godine – otkriva Karović.

Iz Sarajeva će, dodaje, doći Emina Karović, a nastupiti će i brojni drugi, stari, solisti iz Zenice te troje aktivnih solista hora i to Merima Mustafić, Ajdin Huskić i Alen Seferović.

-Generacijski će sve to biti šaroliko. Okupili smo 45 starih članova, tako da ćete imati situaciju da će pjevati djeca s roditeljima. Razmišljamo da koncert održimo u “Areni”, ako budemo imali novca za nju jer će pozorište biti malo za ovaj spektakl – kaže on.

Nada se kako će pandemija do ljetnog perioda, kada je planiran koncert, biti na izdisaju, međutim, ukoliko se mjere ne ublaže razmišljaju o koncertu na otvorenom kako su to ranije već radili. Govoreći o pandemiji, ističe da se hor bio nakratko osuo.

-U prvom polugodištu hor se bio osuo, roditelji nisu dali da djeca dolaze. Međutim, sada su se sva djeca vratila i hor broji 50 pjevača tako da nemamo nikakvih problema. Imam mlad sastav koji je veoma kvaliteta, a sto ćete čuti ovih mjeseci. Prvi put se desilo da ne izvedemo novogodišnji koncert, tako da, svi smo se uželjeli nastupa i koncerata – govori on.

Govoreći o uspješnih 30 godina, Karoviću je jako teško izdvojiti na koji projekt ili nastup je najponosniji.

-Ali, najemotivniji sam, ipak, na Srebrenički inferno koji djeca i ja radimo s mnogo emocije i entuzijazma. Također, ponosni smo i na koncert rahmetli Safeta Isovića, koji je postao legendaran, sarandju s operom, Turskom filharmonijom, poznatim pjevačima… – kaže on.

Na kraju razgovora ističe kako u proteklih 30 godina hor nije pjevao samo u Velikoj Britaniji i Belgiji, dok su sve druge evropske zemlje posjetili.

500.000 kilometara

-Samo jedan put u Švedsku bio je dug 8.014 kilometara. Ukupno smo prešli oko 500.000 kilometara za 30 godina, pjevali u dvorani gdje je dodijeljena Nobelova nagrada, pred čitavom Vladom Norveške, pred princezom Lihtenštajna… – ponosan je Karović.

Gost hor Univerziteta

Gost rođendanskog koncerta u „Areni“ ili pozorištu bit će i hor Univerziteta u Zenici kojeg je osnovao maestro Karović.

-Hor broji oko 25 članova i prati kvalitet Omladinskog hora. Veoma uspješno sarađujemo sa Univerzitetom. Tako da, odlično radimo i ispostavilo se pametnim potezom – kaže Karović.

Izvedba Srebreničkog inferna u ZDK

Karović je ponosan i na dogovor koji je načelno postignut sa Spahijom Kozlićem, resornim ministrom obrazovanja, i Fuadom Kasumovićem, gradonačelnikom Zenice.

-Planiramo, kada se pandemija smiri, zajedno sa glumcima zeničkog pozorišta, izvesti Srebrenički inferno po svim gradovima, odnosno općinama u kantonu. Dakle, da animiramo tu tragediju tokom čitave godine, ne samo 11. jula – kaže Karović.

Brojni nastupi

Osim rođendanskog koncerta, pred Omladinskim horom su brojni nastupi i to 19. marta održat će lajv koncert „Zenica oka moga“, 18. juna pozvani su na evropski festival u Ohridu, a krajem juna ili početkom jula bit će gosti velikog koncerta „Moj ummete“ koji bi se trebao održati u Zetri.