Kašljete i boli vas grlo? Uzmite komad čokolade, koji je efikasniji od sirupa

Podijelite vijest

Nekoliko ljekara potvrdilo je teoriju da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema s disanjem i problema s kašljem nego sirup. Doktor za kardiovaskularne i disajne bolesti Alyn Morice, govorio je za američki “The Sun” i objasnio je zašto on vjeruje u teoriju s čokoladom. Ovaj doktor kaže kako je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 163 ljudi koji su osetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljanja, pošto su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno.

Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao o lijeku. Naime, prije nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći utjecaj na liječenje kašlja nego sirupi.

– Postoje dvije razlike zašto čokolada može da smanji tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu, pa se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj – kaže Moris.

U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj i da je zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.

Azra.ba


Podijelite vijest