KASUMOVIĆ: Građani najviše strahuju od kerova SDA

FUAD KASUMOVIC PRESS1609
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović održao je danas konfereciju za medije koja je, kako je kazao, odgovor na jutros održani press SDA Zenica gdje je izneseno niz neistina i neutemeljenih optužbi. 

“Ako ste demokratska stranka i, kako kažete, prvi u Bošnjaka, bavite se poslom. Dok se vaši anemični lideri bore za lične interese i svoje fotelje, gospoda Čović i Dodik nam razvaljuju državu. Na SDA konferenciji prvi se obratio DF-ovac Faruk Hodžić i govorio u vezi sa grijanjem, pa ću i njemu i građanima pojasniti. Bivša vlast, a to je SDA, za 27 godina nije uspjela riješiti problem grijanja Zenice iako su pokrali Zeničane i kinesku Vladu sa blizu 12,5 miliona KM propalim projektom KTG”, kaže gradonačelnik Kasumović.

Osvrnuo se gradonačelnik i na “Toplanu Zenica”, koja je po njegovim riječima, „rak rana SDA“. Kako je rekao, ovaj projekat je u završnoj fazi iako je realizovan u trenucima kada je Grad Zenica finansijski bio prezadužen upravo od bivše – SDA vlasti.

“Da nisu pokrali ovaj grad i zadužili ga maksimalno po Zakonu o vanjskom zaduženju, davno bismo napravili ovu “Toplanu”. Međutim, Grad se nije mogao kreditno zadužiti jednu KM ali smo unutrašnjim uštedama uspjeli osigurati novac i krenuti u realizaciju. Glavni problem je ubleha koju provodi SDA. Zvaničan dokument od “ArcelorMittala” najbolje pokazuje da se ovaj projekt blokirao.Godinu i po dana su na svim nivoima opstruirali projekat, odnosno potrebne dozvole. Grad je za „Toplanu“ uplatio pet miliona KM, bez da smo se ijednu marku zadužili. Prema informacijama koje sam dobio iz uprave preduzeća, jedini zastoj u ovom trenutku je softver, ali grijanje stanova i poslovnih objekata je neupitno“, poručio je gradonačelnik Kasumović.

Gradonačelnik je prokomentarisao i navode SDA da su građani zabrinuti, kazavši da su građani, zapravo, opravdano zabrinuti jer je ova stranka kriva za masovan odliv i odlazak građana iz države.

Govoreći o putnoj infrastrukturi, gradonačelnik je podsjetio da Grad održava preko 600 kilometara puteva, a da je njegovo opredjeljenje od dolaska na ovo mjesto da sve mjesne zajednice poveže asfaltom, te da je sada počela sanacija i gradskih ulica. Dezinformacijom je nazvao izjavu vijećnika Hodžića, da gradom haraju psi lutalice.

„Od početka godine službeno su zabilježena svega četiri ujeda i o tome postoje dokumenti. Kada sam preuzeo grad bilo je 2.000-3.000 pasa lutalica na njegovim ulicama. Sada ovi govore kako psi lutalice haraju gradom, a da građani strahuju od pasa! Građani najviše strahuju od kerova SDA koji su doveli državu do takvog stanja da bježe iz nje i to je nažalost jedina istina. Za period prije mene, što sam naslijedio, morali smo isplatiti 2.810.000 KM odštete za ugrize, čega danas nema”, objasnio je gradonačelnik.

Komentirajući izjave SDA kadrova da je ugasio simbole grada poput nogometnog i košarkaškog kluba “Čelik”, gradonačelnik je potcrtao da se nikada više novca nije izdvajalo za sport nego je to sada.

“Nogometni klub “Čelik” je ove godine, do 16. septembra, dobio 227.918,70 KM od građana, iz Budžeta Grada Zenica. Dobili su na upravljanje stadion, te snosimo troškove njegovog održavanja. Nedavno smo, zajedno sa Nogometnim savezom BiH, promijenili i travu. Dakle, smatram da je to sasvim korektno i dovoljno“, Kada je riječ o košarkaškom klubu, Grad Zenica im je uplatio 180.000 KM u ovoj godini. Podsjećam da je Zenica pokradena i da je prezadužena, ali smatram da je ovo korektan iznos kojeg je OKK Čelik dobio od Grada”, naglasio je gradonačelnik Kasumović.

Rekao je i to kako je Grad Zenica nikada povoljnija sredina za investitore, a koji svakodnevno dolaze u Gradsku upravu i zainteresirani su da ulažu u grad, što očekivano smeta opet SDA.

“Ko god od investitora dođe u Zenicu, SDA mašinerija svakog od njih na svojim zvaničnim, a lažnim, profilima omalovažava i proglašava teroristima. Posljednji je to slučaj bio sa investitorom sa kojim sam se sreo u Gradskoj upravi prošle sedmice i najvjerovatnije će ulagati u dva velika projekta. Uvijek ću razgovarati sa investitorima, a na njima je konačna odluka hoće li invesitrati novac ovdje. Koliko smo idealna sredina za investicije, govori podatak da smo ponovo dobili BFC certifikat. Dakle, stvorili smo sve uvjete za investiranje ali stranci prate situaciju u državi, koja nije dobra za što je glavni krivac SDA sa koalicionim partnerima”, pojasnio je gradonačelnik Kasumović.

Na SDA spinovanja da je „ugasio simbol grada Zenicatrans“ gradonačelnik je odgovorio da je JKP „Zenicatrans“ uništen upravo u vrijeme dok je grad vodila SDA.

„Zenicatrans nije pokraden od ove Gradske uprave nego je uništavan sistemski godinama prije. Od 2017. godine, kada sam ja došao, svi radnici su redovno dobilvali plaće i doprinose. Potom je SDA ušla u Sindikat i dovela preduzeće do stečaja“, podsjetio je Kasumović.

Poručio je i da „ZEPS“ nije projekat Grada Zenica, nego da je to privatni projekt, te da on nema nikakve ingerencije hoće li se sajam održavati ili ne.

Govoreći o Trgu Alije Izetbegovića, koji je, također, bio tema konferencije za medije koju je održala SDA, gradonačelnik je poručio kako su oni 27 godina zapostavljali ovaj Trg.

„Mene je sramota da ono zovem Trgom Alije Izetbegovića, a da nisam tu uložio nijednu KM kako ste to vi činili. Mi smo napravili moderan projekat i uređenja Trga sa podzemnim garažama. Kada se radi o staklu na Kamenom spavaču koje je sporno, ono je odmah naručeno da se sanira, međutim, nisam ja kriv zašto kasni sa isporukom“, objasio je gradonačelnik.

Na kraju se osvrnuo i na izjave vijećnika Namira Škalje, koji je tvrdio da je gradonačelnik Kasumović imao predizborna obećanja.

„Fuad Kasumović vas je ponizio u gradu na posljednjim izborima, bez ijednog obećanja i skupa. Pokazao sam građanima kako se pošteno i dobronamjerno radi i oni su to vidjeli, prepoznali i masovno me podržali na izborima. Ovim putem zahvaljujem im se što ne nasjedaju na laži, podvale i zlo koje nam godinama servira SDA“, rekao je gradonačelnik.

Konferenciju za medije završio je čvrstim obećanjem građanima da je nesporna grijna sezona, odnosno da nema razloga da građani sumnjaju da će zimu provesti u hladnim stanovima.

„Građani više ne nasjedaju na laži i podvale SDA, međutim, morao sam reagirati. Svojim sugrađanima poručujem da budu sigurni da će imati grijanje. Kao gradonačelnik obećavam, ako kompanije s kojima smo išli u projekat „Toplane Zenica“ ne urade ovaj projekt, bit će dužni da refundiraju troškove električne energije građanima. Međutim, čvrsto vjerujem i dobivam takva uvjerenja da do toga neće doći. I kazat ću i ovo, kako iz vrha SDA imam informacije, da su ispitivali javno mnijenje na području ZDK, gdje je preko 50 posto građana pružilo podršku meni. Tako da, sve ovo su podvale SDA, A-SDA i NES-a da se pokušam ocrniti, ali im to ne ide od ruke. Na kraju bih poručio SDA-u da se pripremaju za opoziciju“, zaključio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

ČITAJ JOŠ:  Upozorenje: Jaki udari vjetra, oprez na odrone
GODISNJICA
MARKETING