AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Sport
Kurbani 2021

Poštovani i pravi i lažni profili. Još samo ovaj put se oglašavam u vezi sa NK Čelik, s obzirom na to kako vidim da Upravni odbor spinuje da sam za polusezonu napravio najveći dug u Čeliku. Istina je apsolutno drugačija. Naime, niti jednu, ali bukvalno nijednu marku u mojoj polusezoni nisam zadužio Čelik. Dolaskom na to mjesto odmah sam naredio da se finansijske knjige usklade sa stvarnim stanjem, odnosno da se sve proknjiži što je i urađeno. Kada su sve proknjižili iz prošlog, dakle perioda prije mene, dug je bio negdje oko 1.200.000 ili 1.300.000 KM. Ukoliko neko u to ne vjeruje, gospođa koja je tada radila te poslove u Čeliku zove se Dinka Čolić, hvala Bogu još je živa, i svako dobronamjeran pa čak i SDA novinari mogu provjeriti kod nje ove navode .

Drugo spinovanje je u vezi sa turskim investitorom. Čelik je i tada bio u bezizlaznoj situaciji. U Gradsku vijećnicu smo pozvali sve zainteresovane građane i predočili smo im da postoji potencijalni investitor jedan, jedini. S obzirom na to da Gradska uprava, a ni ja kao gradonačelnik, nismo u upravnim strukturama Čelika u daljim pregovorima nismo učestvovali. Sa tim investitorom razgovarali su UO i Skupština Čelika. Za ovo, također, postoji svjedok notar Ramiz Pivić. Hvala Bogu i on je, također, živ i zdrav, te kod njega možete provjeriti sve navedeno.

I treća, posljednja, stvar kojom se ponajviše u posljednje vrijeme manipuliše u javnosti a tiče se potpisanog Sporazuma između Grada Zenica i NK Čelik. Istina je veoma jednostavna. Naime, Grad se obavezao da će narednih 120 mjeseci ili 10 godina izdvajati oko 30.000 KM svaki mjesec, što i čini te redovno plaća. Osim toga, Grad je pristao mjesečno prebacivati naplaćene kirije od poslovnih prostora. Međutim, kako to ne može biti posebna stavka u Budžetu, sredstva smo predvidjeli u transferu za sport u iznosu od 750.000 KM. Kako ne bi bilo da sam subjektivan, svoja ovlaštenja o raspodjeli tih sredstava prenio sam na komisiju koja se sastojala od predstavnika svih sportova grada. Komisija je raspisala Javni poziv za podjelu tih 750.000 KM i po pristiglim prijavama, bez ikakvog utjecaja Gradske uprave, ta sredstva su se i rasporedila. Kako sam informisan, NK Čelik nije se prijavio ili se prijavio sa velikim zakašnjenjem. U toj komisiji, pored drugih 13 članova, bio je i “zenička sportska javnost” novinar Dino Kurbegović. Upravo oni su izvršili raspodjelu tih sredstava, niko drugi. Svi oni su, također, Bogu hvala živi i zdravi, te su tu raspodjelu i potpisali, što svako dobronamjeran može provjeriti.

967ED8A2 8F52 48AC 995E 05F95909D608

OVO SU JEDINE ISTINE O SVEMU ŠTO SE POKUŠAVA PREZENTIRATI NA POTPUNO POGREŠAN I POTPUNO NETAČAN NAČIN. DO SADA JE SVAKI POKUŠAJ SPINOVANJA JAVNOSTI PROPAO, BUDUĆI DA SU GRAĐANI ITEKAKO SVJESNI DA SAM ZA 4,5 GODINE IZDVOJIO DUPLO VIŠE SREDSTAVA ZA ČELIK NEGO PRETHODNE VLASTI ZA 14 GODINA. OVO JE MOJE POSLJEDNJE OBRAĆANJE OKO ČELIKA.

Razumni i dobronamjerni sigurno će shvatiti, dok zlonamjerni, vođeni različitim motivima, neće i ne moraju. 

Vaš gradonačelnik, Fuad Kasumović