Portal 072info

Kasumović: Ogroman je pritisak na mene i osjećam se usamljen

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović upoznao je javnost o pritiscima predstavnika kladionica na njega „vezano za odluku Gradskog vijeća o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama, koja se nalazi na Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u vezi s ocjenom ustavnosti“.

Po riječima Kasumovića javnost mora da bude upoznata o načinu na koji predstavnici kladionica, zajedno s nekim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa i nekih medija, nastoje da se po kratkom postupku na Ustavnom sudu FBiH ospori ova odluka Gradskog vijeća Zenice. 

-Ogroman je pritisak na mene i osjećam se usamljen u ovom poslu, a ovo ne radim i samo mogu imati tegobu od prvog dana kao što imam. Međutim, ponavljam ponovno hrabar sam i odlučan, i ja ću ono što ovom gradu pripada uzeti. S druge strane nerealan je i nerazuman potez premijera Vlada ZDK-a, jer mi imamo pravo naplaćivati komunalne takse i porezna uprava je već izdala rješenja. To je gotovo 20 miliona maraka koji se žele uskratiti ovom gradu, a rekli su mi da je ocjena ustavnosti poslana na osnovu zahtjeva stranke Snage centra i A-SDA što je upitno- istakao je Kasumović.    

Ponovno  je pozvao premijera Zeničko-dobojskog kantona da se oglasi i javnosti pojasni zašto se insistira na tome da se ispita ustavnost gradske odluke o komunalnim taksama. Izrazio je sumnju da u ‘slučaju kladionice’ klasičan pokušaj da se spriječi namjera Grada Zenice da u skladu sa zakonom i oporezivanjem kladioničara pribavi značajan iznos za gradski budžet, koji se mjeri desecima miliona maraka, ali da trenutno postoji sprega između politike i organizovanog kriminala.

Kasumović je ponovio da spinovani tekstovi u medijima o tome da će “Zenica s kamatama morati vratiti svaku marku koju naplati po novoj Odluci o komunalnim taksama” samo zavaravaju javnost, jer novac naplaćen od kladionica po ovom osnovu Zenica neće morati vraćati, s obzirom na to da se presude Ustavnog suda ne primjenjuju retroaktivno.

Gradska uprava će nakon šest mjeseci ponovno pripremiti novu odluku po kojoj će se povećano naplaćivati i komunalne takse za sve mobilne operatere koji imaju svoje odašiljače na području Grada Zenice.

Podijelite članak