KASUMOVIĆ: SDA još jednom žrtvovala profesionalce kako bi udovoljili željama A-SDA

OGLASIO SE NA FACEBOOKU

Da je Stranka demokratske akcije (SDA) osovina zla ovog grada i Kantona to sam oduvijek govorio, a svojim postupcima iz godine u godinu to su samo potvrđivali. 

Posljednji u nizu niski politički potez, zarad ličnih odnosno koalicionih interesa, izazvao je gnjev kod javnosti kada je danas Skupština Zeničko-dobojskog kantona izglasala izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Učinila je to tijesna većina, a cijenu opstanka koalicije platio je Semir Šut, policijski komesar MUP-a ZDK koji je još davno proglašen za najboljeg komesara u državi, sa izuzetno uspješnim rezultatima rada. 

Nažalost, SDA je još jednom, samo kako bi spasili pozicije i opstanak odavno upitne većine, žrtvovala profesionalce i ljude čiji je rad prepoznat na nivou države, kako bi udovoljili željama čelnika A-SDA, koji se odnedavno valjda zovu NES, koji odavno imaju ambicije politizirati policiju u ZDK, odnosno da je stave pod svoju kontrolu. 

Poražavajuća je činjenica da su se zastupnici većine u Skupštini oglušili i na apele OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH koji već duže vrijeme pozivaju da se izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK povuku s dnevnog reda. 

Javnost je svjesna i ne zaboravlja kako ovo nije prvi put da SDA izdaje građane i svoje ljude, stoga ne čudi da su odlučili pasti na koljena i ispuniti želje NES-a te još jednom procijeniti birače i izigrati povjerenje koje su im ukazali. Žalosno je i to da su za penzionisanje komesara glasali zastupnici “penzioneri”, zbog kojih je promijenjen Statut Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK kako bi kao takav (penzioner) mogao biti direktor. 

Zanemarivanje mišljenja stručne javnosti, kao i OHR-a te Ambasade SAD-a, negoduju i sami uposlenici MUP-a ZDK koji su svjesni kakav će haos nastati kada padnu pod utjecaj nakaradne politke koju provodi SDA, udružena sa NES-om, i iz dana u dan je glavni krivac za sve lošije stanje u našoj državi. 

Hrabri činjenica da će naredne godine građani imati priliku kazniti sve maćehinske odnose SDA i njenih koalicionih partnera, degradiranje i ponižavanje struke i profesionalaca, dugogodišnja uhljebljavanja stranačkog kadra, te izdaju birača s obzirom da za ovoga mandata većina predvođena SDA nije ništa uradila za Kanton. 

Na kraju, moram priznati da me hrabri najava federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare koji je čvrstog stava kako Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK pod hitno mora biti suspendiran. 

Iskreno želim vjerovati da će do toga doći i to promptno jer današnja dešavanja na Skupštini ZDK direktan su udarac nezavisnosti policije u ZDK, a samim tim i cjelokupnom sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine.